Ja

Sara Engvall som pendlar till jobbet i Umeå.

Sara väljer att pendla till Umeå

Fördelarna med att kunna bo lugnt och lantligt - och samtidigt ha ett jobb hon trivs med gör pendlandet till ett naturligt val för Sara Engvall. Hon jobbar på Umeå Universitet, men bor i Utås utanför Husum.

%%#6a762a%%accent-1%%

Sara Engvall är Universitetslektor på den pedagogiska institutionen på Umeå universitet, men hon bor i Utås utanför Husum. Hon undervisar i de allmänna kurserna som tex ledarskap, planering av undervisning, värdegrund, allt som rör praktiska kunskaper kring läraryrket. Sara har pendlat till Umeå sedan 2012 då hon började som doktorand på univeritetet.

Från Utås är det bara 4 kilometer in till Husum, där finns allt man behöver och hon kan cykla till tågstationen. Restiden dörr till dörr är cirka en timme. Tåget stannar vid sjukhuset i Umeå, det tar 10 minuter att gå till kontoret på universitetsområdet - vilket bara blir skönt att få lite luft innan jobbet börjar.

Att pendla med tåg har fungerat bra för det mesta, hon har hittat en rutin för att alltid kolla Trafikverkets information för tågtrafiken. Både innan hon lämnar hemmet på morgonen, och innan hon lämnar kontoret när arbetsdagen är slut. På det viset minskar hon risken för att bli stående någonstans. Hon har faktiskt aldrig råkat ut för att bli fast på ett tåg, men har fått åka ersättningsbuss flera gånger.

Pendlarvardagen har förändrats en hel del i och med pandemin. Innan pandemin fick hon åka varje dag – men Covid-19 har verkligen vänt upp och ner på synen kring hemarbetet. På Saras jobb var inställningen att de skulle vara på plats på jobbet, men idag har Sara en överenskommelse med sin chef så att hon kan jobba hemifrån när hon har arbetsuppgifter som är möjliga att göra på distans. Undervisningen som var digital under pandemin är tillbaka på plats nu, men det finns ingen tröskel för möten.

- Nu är alla så bekväma med digitala möten och vet hur Zoom fungerar. Vissa digitala inslag finns även kvar på utbildningen, eftersom det finns fördelar även för studenterna. Det är väldigt bra att det finns flexibilitet kring arbetslivet nu, en stor förståelse för att jobba hemifrån.

En fördel med att pendla är att det blir en naturlig ställtid mellan hem och jobb, där man kan varva ner, släppa stressiga morgnar och hinner fokusera om. Ibland har man mycket man behöver beta av och då fungerar det även bra att jobba under restiden – men oftast använder hon tiden till att ställa om.

- Jag trivs väldigt bra där jag bor, det är vackert, lugnt och lantligt. Samtidigt trivs jag väldigt bra på mitt jobb. Pendlandet gör det värt det – att jag kan bo där jag vill och samtidigt jobba på en arbetsplats jag gillar.

Saras tips till andra pendlare

- Trafikverkets hemsida! Tåg kan ibland bara försvinna.

- Bra rutiner – det går lättare med planering.

- En förstående chef – att kunna jobba hemifrån om tågen strular.