Ja

Anette Forsberg är centrumutvecklare i samverkansorganisationen Cesam. Uppdraget är att stödja företagare i centrala Örnsköldsvik och tillsammans behålla och utveckla en levande stadskärna.

En levande stad i Höga Kusten

Uppfinningsrikedom och kreativitet är en förutsättning för handels- och restaurangbranschen att överleva, särskilt i tider som dessa som präglas av en pågående pandemi. Cesam i Örnsköldsvik arbetar för att i samarbete mellan kommun och näringsliv, samt ideell sektor utveckla Örnsköldsviks stadskärna och stödja företagarna med gemensamma aktiviteter.

%%#6a762a%%accent-1%%

Örnsköldsvik är som stad, mitt i Höga Kusten, ett attraktivt besöksmål nu när världsarvet lockar turister. Det är också viktigt med en levande stadskärna för alla som bor här. Mysiga restauranger med välsmakande mat i olika prisklasser, och ett brett utbud av shopping med en mix av stora kedjor och små mer unika butiker är ambitionen om du frågar centrumutvecklare Anette Forsberg på Cesam.

– Det är en tuff tid nu med Corona och restriktionerna kring detta. Och mycket av vårt fokus ligger på att stötta våra näringsidkare så gott det går. Utmaningen är att bjuda in besökare utan att ”bjuda in” dem bokstavligen, säger Anette.

Det har skapats flera initiativ för att ta sig an den utmaningen. Bland annat en pulkbacke mitt i stan under vintern för att familjer skulle kunna åka in till stan, och medan en person gick in i en affär kunde resten av familjen underhålla sig utomhus. Det har också anordnats halvtimmespromenader utomhus för både hälsa och kanske fönstershopping under tiden.

Dessutom ska den digitala plattformen ”Älska Övik” utvecklas ytterligare.

– Älska Övik är en gemensam webbshop för de handlare som vill vara med. På det sättet vill vi underlätta digitaliseringen för butiksägarna. Idag är det nästan nödvändigt med åtminstone en hybrid verksamhet mellan fysisk butik och webbshop. Handeln generellt står inför en stor omvandling så plattformen tog form redan innan pandemin. Men utvecklingen har nu skyndats på, berättar Anette.

Just nu är det extra fokus på restaurangerna och att stötta dem.

- Om handeln har det svårt är kraven på restaurangerna i det närmaste orimliga. Alla gör så gott de kan, även vi när det gäller att försöka stötta. Något positivt är alla kreativa och uppfinningsrika lösningar som dykt upp i stan; Restauranger och blomsterhandlare som samarbetar med paketerbjudanden till exempel, och olika varianter på take away-lösningar.

Ett utökat samarbete mellan Cesam, som arbetar för att utveckla centrala Örnsköldsvik, och Bygdsam, som gör motsvarande arbete i övriga kommunen, är något som Anette ser fram emot framöver.

Text och foto: Jessica Andersson