Ja

Tina Ratai flyttade till Örnsköldsvik för att jobba på Bosch Rexroth i Mellansel. Hon stormtrivs och säger att vi får se vad som sker i framtiden om hon vill stanna längre än kontraktet säger eller inte.

Från Tyskland till ”Winter Wonderland ”i norr

Första morgonen på väg till jobbet på Bosch Rexroth i Mellansel stannade Tina Ratai om och om igen. Hon tyckte sig vara i ”winter wonderland” som hon beskriver det. Och som en bonus fick hon dessutom se älgar i vinterlandskapet den där första morgonen.

%%#6a762a%%accent-1%%

Tina flyttade från Lohr i Tyskland till Örnsköldsvik i februari 2021, mitt under en rasande pandemi. Hon hade en tid innan fått frågan om hon var intresserad av att jobba på Bosch Rexroth i Mellansel, och efter en del fundering bestämde hon sig för att ta chansen.

- Jag är öppen för oväntade äventyr. Så när jag fick frågan blev jag glad och hedrad.

Det krävdes ändå en del fundering och diskussioner. Men alla, familj, vänner och hennes partner Matthias, var dock stöttande till hennes beslut.

Tina har jobbat på Bosch Rexroth i 20 år på olika positioner. Hon började som lärling och har sedan dess utbildat sig inom marknadsföring och jobbat med allt från logistik och försäljning till att de senaste åren fokusera på marknadsföring. I sitt arbete har hon haft mycket kontakt med människor runt om i världen, bland annat i Mellansel.

- Innan jag tog beslutet pratade jag med tyska kollegor som varit och som är i Mellansel och alla var positiva till både platsen och arbetsplatsen. Dessutom googlade jag själv och såg att det verkade finnas mycket att göra runt omkring arbetet.

Hon flyttade hit i snörika februari, under en årstid som är mycket olika vad hon är van hemifrån. Men enligt henne själv tycks de positiva omdömena stämma.

- Här finns allt man behöver i form av service, shopping och så vidare och så är naturen fantastisk. Alla verkar vana vid att vara ute i naturen och det gillar jag. Det finns mycket som underlättar det också i form av grillplatser, vindskydd med mera. Jag var ingen vandrare innan jag kom hit. Men nästan direkt åkte jag på shoppingtur och såg till att jag hade utrustning för hiking och har sedan dess varit ute mycket. Jag har laddat hem Höga Kusten-appen och inser att jag varit på de flesta vandringar som rekommenderas i närområdet. Mjältön är kvar, men då behöver jag en båt, säger hon och skrattar.

Företaget hjälpte till att ordna boende och allt annat som har att göra med en flytt från Tyskland till Sverige. Tina har kontrakt på två år, efter det är det öppet.

- Jag trivs väldigt bra här. Det finns många fördelar med att leva och arbeta här, som hur man uppmuntrar sina anställda att röra på sig, med friskvårdsbidrag till exempel. Jag tycker om tanken om att företaget hjälper anställda att balansera fritid och arbete. Jag är fortfarande på mitt första år. Vi får se vad framtiden har att bjuda på.

Text: Jessica Andersson
Foto: Erika Westberg