Ja

Matias Varelas Tolfhamn.

Matias Varela väljer Näske

Matias Varela, är skådespelaren som har världen som sin arbetsplats, men väljer Näske utanför Örnsköldsvik för sin fritid. Han och hans fru Daniella Kjell köpte för en tid sedan Malte Nyberg XII:s Tolfhamn och anser sig ha hittat ett paradis.

%%#6a762a%%accent-1%%

Den filmintresserade har säkert sett Matias Varela i kända produktioner som filmatiseringen av Snabba Cash, Netflix-serien Narcos eller filmen 438 dagar. Han är en av Sveriges hetaste skådespelare. Han är snart aktuell för Ridley Scotts serie Raised by Wolfs på HBO och det är redan bestämt att han kommer att spendera tid i Sydafrika nästa år för att spela in säsong två av samma serie.

Matias är född och uppvuxen i Stockholm men tycker sig nu ha hittat platsen han vill landa på. Det handlar om Tolfhamn i Näske, några mil utanför Örnsköldsvik.

– Jag älskar det här, att få vara nära natur och vatten, inte en massa snabbköp, människor och ljud. Det är som en helt annan dimension. Det går knappt ens någon väg förbi här. Det är fantastiskt, säger han.

Matias fru Daniella har sina rötter i Örnsköldsvik. Familjen har därför ofta varithär på besök.

– Till slut tänkte vi, om vi ändå alltid är här, är det inte bättre att vi faktiskt köper något eget? Och så började vi fundera på allvar. Vi kom fram till att Örnsköldsvik är trevligt, men vi hade ingen önskan om att bo i stadskärnan. Så när Tolfhamn blev till salu kände vi att vi hittat rätt.

Tolfhamn ligger vackert beläget i Höga Kusten. Det är en historisk byggnad då det tidigare, under nästan 60 år, var konstnären Malte Nyberg XII:s paradis där han bodde sommartid och även hade ateljé. Efter Nybergs bortgång har husets öde varit föremål för stora och små planer innan Matias Varela och hans familj började skriva sin historia på stället.

– Jag tycker om historia, konst och arkitektur så det här passar mig. Därför är det helt otänktbart att till exempel riva Tolfhamn. Det kommer inte att ske. Däremot kommer renoveringen att få ta den tid det tar. Jag och Daniella bestämde oss för att börja med att fräscha upp utvändigt och runt omkring och jag tycker redan det har blivit stor skillnad.

Den andra byggnaden, som står alldeles intill, har Matias redan renoverat klart. Där huserar familjen när de är uppe i Näske, vilket är nästan alltid när Matias inte filmar någon annanstans i världen.

Mellan sex och åtta månader om året är Matias på resande fot. Just nu arbetar han i Spanien där han medverkar i en TV-serie. Så fort han inte filmar åker han raka vägen till Tolfhamn.

– Det här är hög livskvalitet om du frågar mig. Man kan fiska, promenera, njuta av natur och vatten. Jag har växt upp i stan och under min yrkeskarriär har jag sett mycket natur i världen, men inte så mycket av den svenska naturen. Och inget så vackert som detta. Det här är en fantastisk miljö för våra barn att vara på. Det finns så mycket mysigt att göra med dem här. Jag skulle säga att detta är mitt livs investering.


Text: Jessica Andersson
Foto: Ludwig Arnlund