Ja

Märta med den vita hästen Chip som deltagit i hopp-SM. – Förr flyttade man till platsen där mannen fick jobb. Nu bor man där frun kan ha häst, säger hon och skrattar.

Märta lever drömmen på landsbygden

VIP-mingel på Global Champions Tour mot självförsörjande månskensbonde. Behandling av hästar i mångmiljonklassen mot knådning av lera och en själ i balans. Märta Lindquist har fått bekräftelse i de finaste av internationella kretsar, men har hittat hem på gården Brånasvedjan i Kärrsjö.

%%#6a762a%%accent-1%%

I slutet av en smal väg med grässträng i mitten bor Märta tillsammans med Ångesonen Johan Giek och fem barn på sju till femton år – och hästarna, fåren, hunden, kaninerna och katterna förstås. På gården har hon också basen i sin verksamhet med galleri, gårdsbutik och keramikverkstad. Eller delar av den i alla fall. Det är nämligen inte helt enkelt att sammanfatta Märta Lindquists mångsyssleri i en rad eller två. Hon är lokal och global, illustratör och konstnär, utbildad hästterapeut och massör. Var tonvikten ligger beror på var lusten är störst, vad som funkar i vardagen – och vilken veckodag det är.

– Med covid-19 blev det svårt att resa ut i Europa för att behandla hästar, men annars fungerar det fint även härifrån. Nu fokuserar jag på dem som finns i en radie av femton mil i stället. Och på tisdagar masserar jag människor i min mottagning hos Hoppets Stjärna här i Kärrsjö, säger Märta med ett skratt.

I den egna gårdsbutiken på Brånasvedjan i Kärrsjö kan besökare köpa keramik och konst.

Förutom en uppenbar talang, är det som slår en med Märta att hon är ganska ointresserad av att framhäva sig själv. Hon brinner starkt, men har inte lusten att stå i rampljuset.

– När jag var yngre och gick konstutbildning siktade jag på konstfack och att leva av mitt måleri. Men jag upplevde att det handlade om att sälja sig själv mer än att göra en intressant bild. Därför valde jag att satsa på en utbildning till hästterapeut i stället.

Tack vare en inriktning mot djupvågsbehandling – en vibrerande massage som stänger av hästarnas muskelminne och gör dem fria från kroniska spänningar – blev Märta en del i ett sponsoravtal med landslagsstjärnan Rolf-Göran Bengtsson och fick honom som referens.

– Det var så jag kom in i Global Champions Tour-sammanhanget. Rolf-Göran är en genuin och fantastisk människa som bryr sig om hästarna mer än någonting annat. Han har också gott rykte. När han sa att ”hästen blev mjuk och fin” öppnades alla dörrar. Jag behandlade bland annat hästar i London som ägdes av en prins från Bahrain, och i Schweiz behandlade jag en häst som jag därefter insåg hade sålts till Athina Onassis för 150 miljoner, berättar Märta.

Även här säger hon att det är kul att ha upplevt eliten och att hon lärde sig enormt mycket, men att det var mer resa än jobb och att det i stora stycken kändes som en låtsasvärld.

– Johan och jag vill vara hemma, det är målet och drömmen. Här i Kärrsjö har jag släkt runt hela sjön och vänner från 18 år till 75. Jag umgås med vem som helst och ingen dömer utifrån kläder eller skor. Våra grannar kan spinna, sticka, göra eget smör, bygga och fixa bilen. Alla hjälper varandra och det finns en enorm trygghet i människorna. Så länge förskola och skola finns på rimligt avstånd fungerar livet.

Märta Lindquist med maken Johan, dottern Sigrid och hunden Tea. – Här har vi det perfekta livet! Vi är i balans, säger Märta.

Parallellt med jobbet som hästterapeut har Märta Lindquist hunnit bygga en karriär som barnboksillustratör och hon driver birthposterdesign.com tillsammans med en man i Marocko. Sedan ett år tillbaka är hon även keramiker.

– Mitt arbete med massage gör att jag har det anatomiska i händerna när jag tecknar eller skapar i keramik. Jag fick en begagnad brännugn av Johan i 40-årspresent och har äntligen kunnat förverkliga den drömmen.

Den som vill köpa hennes alster kan besöka MODO-museet eller Granö Beckasin i sommar, där hon ställer ut. Då tid finns kommer även Brånasvedjans gårdsbutik för keramik och konst att hållas öppen.

– Jag kommer att lägga ut information på Instagram. Då vi har öppet kan besökarna också titta på konst i galleriet på lagårdsvinden. Men jag måste hinna skapa också, så det blir lite spontant.

Så som livet är när man tar det som det kommer – och låter lusten styra.

 

Text: Malin Wiklund
Foto: Ludwig Grundström