Ja

Bo på landsbygden

Drömmer du om att bo nära till skog och natur i Höga Kusten, känna lugnet i en hus med egen trädgård, känna gemenskapen mellan grannar och allt till ett rimligt pris? Då ska du bo på landsbygden som cirka en tredjedel av Örnsköldsviks befolkning gör. Totalt bor det cirka 56 000 invånare i kommunen.

%%#6a762a%%accent-1%%

Låt drömmen bli sann
Det låter som en dröm men den här drömmen går att förverkliga - att du efter arbetsdagen kommer hem inom en rimlig tid utan att behöva sitta i bilkö. Du slår dig ned på din veranda och känner lugnet. Långt från larmet från storstadstrafiken och lukten från avgaserna. Det blickar ut över nejden och känna att du är i ett med naturen. Du andas den friska luften och lyssnar till vindens sus. På sin höjd hörs en traktor som kör på åkern eller lite snickeribuller från grannen som ser om sitt hus. Oavsett hur du vänder dig så är vyn du möter alltid Höga Kustens vackra och kuperade landskap.

Allt fler ser möjligheterna i att leva ett liv på landsbygden.

Möjligheter till att arbeta hemifrån
Det kanske låter som du är långt från "civilisationen" men här är kommunikationerna välutbyggda som ger dig möjligheter att jobba på distans från hemmakontoret. I Örnsköldsvik kan hela 95 procent av hushållen koppla upp sig via bredband. På en rad ställen uti landsbygden finns servicepunkter - Naturliga mötesplatser, där det även finns innovativa servicelösningar som underlättar vardagen för boende, besökare och företag. Servicepunkterna kan vara anknutna till en butik eller en bensinstation.

Servicepunkterna underlättar för boende, besökare och företag.

Gemenskap en naturlig del
På landsbygden är gemenskapen mellan människorna påtaglig. Här arbetar människor sida vid sida för att både bevara och utveckla sin livsplats. I olika landsbygdsföreningar samlas engagemanget. I den ekonomiska föreningen Bygdsam som finns i serviceorterna Nätradalen, Anundsjö, Gideälvdal och Grundsunda, kraftsamlar företagen, ideell sektor och kommunen för utveckla bygden genom olika samarbets- och samverkansformer som leder till effektivare och smartare lösningar och ökar trivsel och tillväxt i bygden.

Gemenskap som förgyller vardagen.

Närheten till varandra
En av fördelarna med att bo i en relativt liten men tillräckligt stor kommun är den närhet som finns - till skolorna, vård och omsorg, till jobben, friluftslivet och inte minst till staden med sitt utbud av kultur, nöjen, affärer, restauranger, evenemang med mera.

Prisvärt boende i alla dess former
Väljer du att bosätta dig på landsbygden får du inte bara en god livskvalitet du får även mycket boende för pengarna. Här finns allt från den lilla röda stugan till stora herrgården. Det enkla eller exklusiva boendet.

I pendlings- och avståndsguiden får du en överblick över landsbygden - avstånd till skolor, vårdinrättningar, kollektivtrafik med mera.

Boenden av olika slag med den gemensamma vyn - Höga Kusten.

Tips som berör landsbygd

%%#6a762a%%accent-1%%

Pendling- och avståndsguiden

På webbsidan Välkommen hit kan du jämföra olika områden att bo och leva i, huspriser, avstånd till skolor, vårdcentraler, kultur, idrott m.m.

Välkommen hit Länk till annan webbplats.

Bygdsam

Samverkansplattformen Bygdsam syftar till att kraftsamla och utveckla bygden genom samarbets- och samverkansformer som leder till effektivare och smartare lösningar och ökar trivsel och tillväxt i bygden.

Bygdsam

Servicepunkter

På landsbygden finns servicepunkter som fungerar som ett nav för service och information till boende och besökare. Ofta anknutna till en butik eller en bensinmack.

Servicepunkter

Leader Höga Kusten

En ideell förening som arbetar med landsbygdsutveckling i Höga Kustens kommuner. Stöttar samarbetsprojekt mellan näringslivet, ideella och offentliga parter.

Leader Höga Kusten Länk till annan webbplats.

Landsbyggare

Inspireras av Landsbyggare en webbplats där eldsjälar och entusiaster möts och ser möjligheterna med att bo på landsbygden.

Landsbyggare Länk till annan webbplats.

ornskoldsvik.se

Örnsköldsviks kommuns webbplats med information, service och tjänster.

ornskoldsvik.se

En inblick i landsbygden