Ja

Trevliga stunder på torget eller på någon av våra mysiga caféer efter shoppingen.

Bo i staden eller stadsnära

Vill du leva ett stadsliv med allt vad det innebär, men ändå ha närheten till naturen och skärgården? Örnsköldsvik har totalt 56 000 invånare och två tredjedelar av dem bor i staden eller stadsnära.

%%#6a762a%%accent-1%%

Fördelarna att bo i en mindre stad

Det finns en rad fördelar med att bo i en mindre stad. Även om utbudet kanske inte är lika stort som i de stora städerna, så finns det förhållandevis mycket att välja mellan. Här finner du såväl de exklusiva som de enklare boendena. Shopping i små och trevliga butiker eller hos någon av de stora butikskedjorna. Slå sig ned på någon av restaurangerna, pubarna eller mysiga caféerna. Möjligheter till att se såväl stora som små musik- och idrottsevent och ta del av olika kulturupplevelser.

Staden Örnsköldsvik en bra alternativ för dig som vill uppleva stadslivet men även ha närhet till Höga Kustens natur.

Goda möjligheter för ett aktivt vardagsliv

Vill du motionera så finns cykelvägar, promenadstråk och vandringsleder. Det finns även en rad idrott- och motions-anläggningar, där Skyttis frilufts- och idrottsområde är det största. Där kan du både se eller utöva idrott som MTB, rullskidor, friidrott, hockey, innebandy, fotboll med mera. Mitt i stan ligger Paradiset med sin spaanläggning och simhall, samt olika gymanläggningar. Några minuter bort finns tennishallen Mattsborgen, padelhallar, golfbanorna Veckefjärden och Puttom med mera. Sist men inte minst, här bor du med Höga Kustens vackra natur- och skärgård utanför dörren, en miljö för såväl avkoppling som frilufts- och skärgårdsäventyr.

Skyttis - en riktig pärla för dig som gillar att vara aktiv.

Muséer och andra kulturupplevelser

Gillar du kulturuppleveIser? I Örnsköldsviks museum och konsthall, finns massor att se och höra om Örnsköldsviks historia, samt olika sevärda konstutställningar. Där finns även diverse aktiviteter för barn, där den levande utställningen Nolavonda är det stora dragplåstret. I Arken finns den världsberömde keramikern Hans Hedbergs konstverk och kulturhuset Sliperiet erbjuder kreativt skapande för alla åldrar. En bit ifrån stan kan du promenera bland konstverk i Herrgårdsparken som är en del av High Coast Art Valley. Några smakprov - men det finns ännu mer att se och uppleva i Örnsköldsvik om du är kulturintresserad.

Den världsberömde Hans Hedbergs keramiska skapelser.

Möjligheter till att arbeta hemifrån, lokaler för distansstudenter

I Örnsköldsvik kan hela 95 procent av hushållen koppla upp sig via bredband. Är du student och pluggar på distans finns Lärcentrum i Arken tjänstecentrum. Där får finns både rum och arbetsplatser för dig som vill plugga själv eller tillsammans med andra. Där har du tillgång till stationära datorer, skrivare och videokonferens, samt ett bibliotek och ett fik direkt utanför lokalerna.

I Lärcentrum finns arbetsrum, grupprum och trivsamma mötesytor för dig som distansstuderar.

Gemenskap en naturlig del

Som på landsbygden är gemenskapen stor och människor är välkomnande, något som många besökare vittnar om. I staden finns de naturliga mötesplatserna både inom- och utomhus. De grönskande parkerna med sina trivsamma promenadstråk, våra små och stora torg, den inre hamnen med sin kaj runt viken, där du kan slå dig ned på någon av hamnrestaurangerna och känna havsbrisen.

Hägglunds arena ligger vackert belägen i staden. Där kan du se MODO hockey, konserter och andra evenemang.

Närhet skapar möjligheter

I staden är boendena prisvärda i jämförelse med andra delar i landet och det finns en rad olika boendeformer att välja mellan. I centrum, på berget, vid havet etcetera.
Oavsett var du bosätter dig, är närheten till allt och alla påtaglig, där Höga Kusten ramar in det hela. Tar du Botniabanan från resecentrum till Umeå så blir utbudet ännu större. Inte bara till sånt som förgyller fritiden utan även vardagen. Tillsammans med Umeå bildar vi norrlands största arbetsmarknad. Här finns både små, mellanstora och stora internationella företag, där vissa är världsledande inom sitt område.Från resecentrum tar du dig till Umeå på cirka 50 minuter.

Tips som berör staden

%%#6a762a%%accent-1%%

Pendling- och avståndsguiden

På webbsidan Välkommen hit kan du jämföra olika områden att bo och leva i, huspriser, avstånd till skolor, vårdcentraler, kultur, idrott m.m.

Välkommen hit Länk till annan webbplats.

Cesam

I Cesam samarbetar fastighetsägare, handel och övrig näring för att skapa förutsättningar för en attraktiv stadskärna för invånare och besökare.

Cesam Länk till annan webbplats.

På gång i Örnsköldsvik

Den lokala tidningen 7:ans kalender är full med tips på lokala aktiviteter som är i gång och på gång i Örnsköldsvik..

På gång Länk till annan webbplats.

Lärcentrum

Är du student och pluggar på distans finns Lärcentrum i Arken tjänstecentrum. Där får finns både rum och arbetsplatser för dig som vill plugga själv eller tillsammans med andra.

Lärcentrum

Hägglunds Arena

I Hägglunda Arena arrangeras utöver elithockey med Modo Hockey, större evenemang i form av konserter, mässor, festmiddagar och konferenser.

Modo hockey Länk till annan webbplats.

ornskoldsvik.se

Örnsköldsviks kommuns webbplats med information, service och tjänster.

ornskoldsvik.se

En inblick i staden