Utbytesstudenten Celine hyllar Örnsköldsvik
Under några få månader kan man lära sig grunderna till ett nytt språk, upptäcka en ny kultur plus finna sig till ro i en främmande stad. Det är utbytesstudenten Celine Vandenbosch ett bevis på.
– Örnsköldsvik är en bra och trygg plats för oss unga. Jag trivs jättebra och känner mig redan nu lite svensk, säger hon.
I början av augusti flyttade 17-åriga Celine Vandenbosch till sin värdfamilj på Varvet. Här välkomnades hon av Lisa, Mats och som hon själv kallar dem, sina systrar Elina och Elsa. Plus två hundar och två katter.
– Det blev en perfekt match. Jag gillar att vara ute i naturen och göra saker precis som min värdfamilj. Vi trivs bra tillsammans och de tar väl hand om mig.
Celine kommer från Belgien och staden Riemst där hon, fram till i höstas, bodde med mamma, pappa, lillebror och hund. För drygt tre år sedan besökte familjen Stockholm, och där och då föddes idén om att flytta till Sverige på egen hand under en tid.
– Jag gillar att göra annorlunda saker.
Att det blev just Örnsköldsvik berodde på att AFS, som arrangerar utbytet, hittade en passande familj.
Nu kan man tro att det svenska språket var helt nytt för Celine. Riktigt så var det inte. För 37 år sedan vann Herreys Eurovision Song Contest vision med låten Diggi-Loo Diggi-Ley och den gick rakt in i hjärtat hos hennes mamma.
– Hon älskade den och bestämde sig för att lära sig språket. Nu pratar hon bra svenska och tittar på många svenska serier på Netflix. Jag har alltså hört en del svenska hemma men inte kunnat prata.
Nu kan Celine språket så pass bra att intervjun kan göras på svenska. Likaså hänger hon med i undervisningen på Nolaskolans samhällsvetenskapliga program, årskurs två. En skola och utbildning hon hyllar. Allt är bra – förutom en sak.
– Fiskpuddingen! Annars är all skolmat bra, säger hon och fortsätter:
– I den svenska skolan blir jag lyssnad på, och vi lär oss kritiskt granskande. Så är det inte i Belgien. Där lägger jag ner väldigt mycket tid på skolan och sitter med läxorna varje eftermiddag. Här bygger skolan på eget ansvar.
Efter skoltid finns alltså mycket tid över. Tid som gärna läggs på friidrott, vandringar och nya upptäckter.
– I Belgien finns det så klart också natur, men den är långt bort och inte lika tillgänglig. Vi har inte många sjöar i Belgien, här vill jag testa att bada i en sjö eftersom jag aldrig gjort det.
Att studera i en mindre stad har många fördelar och det finns mycket att göra, enligt Celine. Att de är tryggt och välkomnande är andra fördelar.
–Jag har fått många nya kompisar. Jag trodde att svenskarna skulle vara blyga, men så är det inte alls. Här finns också mycket att göra, men kan tänka mig att det kanske finns mindre att hitta på under hösten innan snön har kommit.
Framöver drömmer hon om att jobba inom HR Belgien, gärna i ett företag som samarbetar med Sverige.
– Eller så bor jag här.
Något mål innan du åker hem och avslutar din utbildning i ditt hemland?
– Jag vill prata svenska flytande. Jag tror att jag lyckas!
Text: Sofia Göth
Foto: Ludwig Grundström