Ja

Anton Hägglund från Sidensjö lämnade Örnsköldsvik för studier, men nu letar han och hans sambo lägenhet för att kunna återvända till staden.

Hemvändare - för Anton ett självklart val!

Ända sedan utflykten för studier i Trollhättan och Umeå har Anton känt att han så småningom vill tillbaka till Örnsköldsvik.

– Det har alltid varit självklart för mig. Jag vill inte leva med det stresspåslag som finns i större städer, dessutom finns en sådan närhet till den fantastiska naturen här.

%%#6a762a%%accent-1%%

Anton Hägglund är ursprungligen från Sidensjö utanför Örnsköldsvik. Direkt efter studenten flyttade han till Trollhättan för att studera till lantmäteriingenjör. Sedan bar flytt-lasset av till Umeå för att bygga på utbildningen med mark och miljörätt.

Efter avslutad utbildning jobbade han ett år vid Umeå kommun och deras enhet för mark och exploatering. När tjänsten på samma avdelning i Örnsköldsvik dök upp slog han till, sökte och fick den. Nu arbetar han sedan i februari vid Örnsköldsviks kommuns tillväxtavdelning.

Hans sambo Therese Vestin, som är från Domsjö och har flyttat med Anton runt Sverige, studerar till förskollärare i Umeå fram till årsskiftet, men paret letar redan nu bostad i Örnsköldsvik för fullt. De drömmer om ett hus på landet som behöver lite kärlek, men som gärna även har lite tillhörande skog. Till en början söker de dock en lägenhet nära staden, så att det blir enkelt för Therese att pendla till studierna i Umeå.

Ända sedan utflykten för studier i Trollhättan och Umeå har Anton känt att han vill tillbaka till Örnsköldsvik så småningom. Det är helt enkelt en lugnare känsla här som han trivs med, en härlig småstadskänsla. Sedan har ju hans fritidsintressen som att vara i skogen, jaga, fiska, plocka bär och skidåkning som också bidragit till att locka hem honom till Örnsköldsvik igen.

- Närheten till naturen från staden är så fantastisk här! Tänk att vi bor mitt i ett världsarv, där vi från stans centrum kan börja vandringen på Höga Kusten-leden. Man kan i princip gå från centrum upp till Skyttis och åka skidor, eller från stadskajen paddla ut med kajak till en egen kobbe för att fika.

Det nya jobbet vid Örnsköldsviks kommun var en viktig nyckel för återvändandet och Anton har en skön känsla i magen när han kommer in i stadshuset Kronan på morgnarna. Han har fått ett fint välkomnande av de nya kollegorna. Det finns ingen attityd, utan alla är välkomnande och han tycker om kommunen som arbetsgivare.

Antons jobb på tillväxtavdelningen handlar om att förvalta kommunens markinnehav på bästa sätt. Han tycker att det är väldigt kul att kommunen kan erbjuda även privatpersoner, och inte bara etablerande företag, att köpa mark till bostäder. Kommunen blir mer konkurrenskraftig när vi kan erbjuda mark till olika typer av boende som både villor och flerfamiljshus. Alla kommuner slåss om fler invånare och det är viktigt att vi som kommun kan erbjuda hela flyttcirkeln tycker han. Från att man flyttar hemifrån till lägenhet, till hus och tillbaka till lägenhet när man blir äldre.

- Jag tycker de flesta Örnsköldsviksbor är avslappnade och jordnära, inte alls högfärdiga på något vis, utan väldigt välkomnande. Man kan gå ner på stan i fjällrävenbyxor utan att någon bryr sig, och det gillar jag.