Ja

Mohammed Issa - inflyttare till Örnsköldsvik.

Provade på livet i Sverige
- nu är Örnsköldsvik hemma

Mohammed Issa och hans familj bestämde sig för att prova på livet i Sverige i ett helt år. De valde Örnsköldsvik och när året väl hade gått, trivdes de så bra att de bestämde sig för att stanna. En stor anledning till beslutet, var att alla i familjen fick ett så fint välkomnande i sin nya hemstad.

%%#6a762a%%accent-1%%

Mohammeds resa i Sverige började redan 2005 på Cypern, där han studerade till arkitekt. För det var just där han träffade sin dåvarande fru som han efter studierna valde att följa med, till Sverige och hennes hemstad Örnsköldsvik. Han skojar om att han gjort alla stora saker i livet första gången i Örnsköldsvik - han fick första barnet, köpte första huset och fick första jobbet.

I Sverige fick han först en praktikplats på Örnsköldsviks kommun i ett halvår, och sedan började han jobba på Sweco. Efter några år i Sverige valde dock paret att gå skilda vägar och Mohammed började längta hem till sin barndoms stad Bethlehem i Palestina. Tillsammans med dottern valde han till slut att flytta hem. Det var i Bethlehem han träffade sin nuvarande fru Nour, som han fått ytterligare fyra barn med.

Men med åren i Bethlehem väcktes tankarna på att bo i Sverige igen. Mycket tack vare att äldsta dottern, som är född i Örnsköldsvik och som önskade mer närhet till sin släkt i Sverige.

Under hösten 2019 tog familjen det gemensamma beslutet att prova på att bo i Sverige under ett år. Örnsköldsvik blev det självklara valet och själva flyttprocessen blev kort. På självaste julafton 2019 landade de i Sverige. 

– I Örnsköldsvik kände vi oss så välkomna från första stund. Barnen fick ett fint mottagande i skolan från elever, lärare och andra föräldrar. Sedan var naturen, klimatet och årstiderna en riktig konstrast mot Palestinas. Inte minst de norrländska vintrarna mot de milda vintrarna i Palestina. Våra barn älskar verkligen snö, säger han och skrattar.

I Betlehem, jobbade han inom kommunen med detaljplaner och bygglov. Nour var enhetschef på Tingsrätten.

– Eftersom det var på prov och våra jobb fanns kvar hemma kände vi ingen stress. Jag pluggade, sökte många jobb, och arbetade bland annat som byggnadsarbetare. Jag ville veta hur svenska hus byggs utifrån min utbildning till arkitekt, säger Mohammed.

Det var tufft att komma till Sverige precis när pandemin stängde ner Sverige, men nu arbetar han som markingenjör vid Örnsköldsviks kommun. Mohammed hade språket med sig från sin tidigare vistelse i Sverige. Nour har haft en större utmaning eftersom hon inte kunde svenska när de kom till Örnsköldsvik. Nour utbildade sig inom ett projekt där hon lärde sig svenska på SFI och samtidigt läste till barnskötare. Det innebär att hon gjorde en stor del av sin tid som praktik på en skola, och nu har hon fått jobb på Höglandsskolan.

– Det var ett jättebra projekt! Hon fick dels ett sammanhang med att gå till jobbet, dels kontakt med andra som pratar svenska. Det är genom att vara en del av samhället som man lär sig, både språket och om livet i Sverige, säger Mohammed.

När de efter det första året skulle bestämma sig för om de skulle återvända hem eller stanna i Sverige och Örnsköldsvik, så de frågade helt enkelt barnen vad de ville.

– De ville stanna och det var avgörande att det har gått så bra för dem här, att de lärt sig svenska och kommit in så bra i skolan. Det är barnvänligt och tryggt här, man behöver inte oroa sig för barnen. Det finns sådana möjligheter med studier och friluftsliv. Våra barn lärde sig att åka skridskor direkt och det finns väldigt mycket att upptäcka här.

Mohammed och Nour har en tydlig plan och ambitiösa mål för sitt framtida liv.

– Örnsköldsvik är en liten stad med stora möjligheter! Nu har vi landat och rotat oss i Örnsköldsvik, och vi blir kvar här. Både jag och min fru vill studera vidare, är optimistiska och ser alltid framåt.