Ja

Per-Åge Skröder på jobbet. Tidigare Modo-spelaren tycker om livet i Örnsköldsvik och planerar för att stanna.

Skröder slår ett slag för stan

Det var jobbet som lockade Per-Åge Skröder att lämna Norge till fördel för Sverige. 2006 kom han till Örnsköldsvik för att ta plats i Modo Hockey. Nu är han och hela hans familj rotade i stan och planerar att stanna.

- Jag kände inte till något om Örnsköldsvik innan jag kom hit. När vi varit här för att spela hockey var det oftast bara in i ishallen för att spela och sedan i väg hem igen, säger Per-Åge.

%%#6a762a%%accent-1%%

Per-Åge Skröder är ett välkänt namn för alla som har eller har haft någorlunda koll på Modo Hockey de senaste 15 åren. Det var tränaren Harald Lückner som lockade Skröder till Modo Hockey. Han hade varit Per-Åges tränare tidigare och de trivdes med att arbeta tillsammans.

- Tränarbiten spelade roll för mig när jag tog beslutet. Jag valde trygghet i mitt jobb. Det som är utanför hockeyn brukar lösa sig.

När Skröder som 20-åring tog steget att flytta utomlands hade han redan gjort sig ett namn hemma i Norge, bland annat i moderklubben Sparta Sarpsborg och i Lillehammer. Från början fick han kämpa för att ta plats i den svenska ligan, vilket låter smått otroligt när han nu kan se tillbaka på en av SHL:s finaste karriärer. Han var bland annat med och tog ett efterlängtat SM-guld för Modo Hockey 2007. Han har under alla år sedan dess varit Modo trogen och har för alltid lämnat spår efter sig i Örnsköldsviks hockeyhistoria. 2017 avslutade Skröder sin egen hockeykarriär, men spåren i hockeyisen tog inte slut där.

- Mina barn är födda här i Örnsköldsvik och min fru jobbar. Så även om jag längtar hem till Norge ibland kände vi att vi ville stanna kvar här. Det liknar samhällena vi kommer ifrån i storlek. Allt finns nära, barnen är trygga så varför riva upp allt.

Till en början arbetade Skröder som lärare på hockeygymnasiet i stan. Men efter en tid fick han frågan av en kompis om han ville bli snickare.

- Jag var väldigt tydlig med honom att han måste säga till om det inte fungerade, säger Skröder och ler.

Det visade sig att det var starten på en alltjämt pågående karriär som snickare. Och efter några år valde han att kliva av lärarjobbet. Att engagera sig som tränare i barnens lagsporter kommer han dock inte undan.
På frågan om hur framtiden ser ut säger han att han trivs där han är och har inga planer på att flytta från Örnsköldsvik.

- Jag skulle säga att vi är väldigt rotade här i Örnsköldsvik nu. Om något blir vi ännu mer rotade framöver om vi får till ombyggnationen av vår stuga och flyttar in i den. Den har ett oslagbart läge vid havet så det är vår närmaste plan.

Text: Jessica Andersson
Foto: Ludwig Grundström