Ja

Vårby IK har en magisk utomhusarena för familjeutflykter, med träningsanläggning och grillringar som kan nyttjas helt gratis.

Bäst i klassen på utomhusarenor

Vad tänker du på när du hör ordet evenemangsarena? Är det en byggnad med fyra väggar och ett tak?
– Örnsköldsvik har så mycket mer än byggnader. Våra arenor finns utomhus som inomhus, sommar som vinter och är av yppersta klass, säger Örnsköldsviks kommuns näringslivsutvecklare med ansvar för evenemang och stadsutveckling Marlene Jonasson Bolstad.

Ett av flera exempel på det är Vårby IKs finfina skidanläggning, skapad för inkludering och gemenskap.

%%#6a762a%%accent-1%%

Många av de bästa arenorna i Örnsköldsvik finns utomhus. Eller vad sägs om Solängets travbana som drar storpublik till V75-lopp, Skyttisområdet med allt från friidrottsanläggning och fotbollsplaner till skidspår och rullskidbana, eller vår unika skärgård som är spelplats för Swimruns och en av Sveriges största regattor?

– Vi har så enormt många möjligheter tack vare våra naturtillgångar. Ta långfärdsskridskor till exempel, där finns stora tävlingar som vi kan locka hit. De isbanor kommunen plogar upp för allmänheten på havsisen varje vinter lockar också tusentals människor under soliga helger och är därmed evenemang i sig själva, menar Marlene som i sin tjänst har ansvar inom evenemang och stadsutveckling.

Med stora ideella insatser från föreningar har flera högklassiga arenor för utomhusevents skapats, i form av exempelvis CK Örnens MTB-arena med cirka 15 cykelleder och Vårby IKs skidstadion med elljusspår (12 km), liksom ski-crossområde (1,6 km) och teknikbana. Båda dessa satsningar har även fått stöttning från Allmänna arvsfonden och Örnsköldsviks kommun.

Från och med nästa år kommer Volkswagen Ungdomscup att genomföras av Vårby, som går in som arrangör av den nationella tävlingen under perioden 2022–2024 i samarbete med Hägglunds Ski Team. I denna riksfinal ska åkare från alla Sveriges skiddistrikt tävla i dagarna tre för att kora Sveriges bästa distrikt i ålderskategorin 13–14 år.

– Vi är en av landets största och mest snabbväxande skidföreningar med 170 träningsaktiva ungdomar och juniorer. Det har uppmärksammats i skid-Sverige. Tack vare enormt engagemang gick det på ett år att bygga ski-crossbanan! I och med att vi byggt in den i naturen kan nu alla tävlingar ha ski-crossinslag. Det var avgörande för att det blev just vi som fick det här stora arrangemanget, säger Anna Mannelqvist som är ordförande i Vårby IK.

Hon fortsätter:
– Den nya arenan har betytt otroligt mycket i och med att vi har fått sammanhållna – och ändå utmanande – ytor där vi kan träna tillsammans oavsett vilken nivå varje åkare befinner sig på. Ingen behöver åka iväg och lämna andra efter sig. För oss är det a och o med en inkluderande gemenskap. Slingor, kurvor och gupp gynnar också den tekniska utvecklingen med tyngdöverföring och balans.

Anna Mannelqvist menar att det finns stora möjligheter framåt för Örnsköldsvik som skidstad.

– Vi har en stark skidsamverkan i Örnsköldsvik med bra samarbete, både mellan de lokala klubbarna Husum, Nätra, Hägglunds och Vårby och i hela distriktet. Det finns kraft bakom skidklubbarna och ett ledarskap som fokuserar på ungdomarna. Dessutom kompletterar anläggningarna varandra perfekt. Jag törs lova att vi är en av de skidtätaste städerna i Sverige!

Örnsköldsvik har också moderna inomhusarenor som kan ta stora mässor och konferenser eller konserter av olika slag. Två exempel är Scandic Hotels och Elite Hotels fräscha konferensanläggningar och Fjällräven Center som är Modo Hockeys hemmaarena – men inte bara det. Med Hägglunds arena lockas stora evenemang och konserter till staden, som i sin tur genererar övernattningar och gynnar näringen.

– Här har stadens eventföretag, Karlsson och Norberg betytt mycket. Deras arbete gör att allt fler artister och arrangemang ser Örnsköldsvik och Skule Naturscen som ett självklart stopp på sina turnéer, säger Marlene Jonasson Bolstad.

Text: Malin Wiklund
Foto: Elin Åhman/Vårby IK