Ja

Det blir roligare i Örnsköldsvik

Örnsköldsvik satsar aktivt på att arrangera nationella och internationella evenemang. Inte minst för hotellens, restaurangernas och butikernas skull. Men också för att höja livskvaliteten för alla oss som är här och för att locka besökare till vår vackra del av Höga Kusten.

– Det blir roligare för alla helt enkelt, säger Örnsköldsviks kommuns näringslivsutvecklare med ansvar för evenemang och stadsutveckling Marlene Jonasson Bolstad.

%%#6a762a%%accent-1%%

Med en bredd i föreningslivet kommer också en bredd i arrangemangen. Örnsköldsvik har starka aktörer inom både kulturen och idrotten som inte är rädda för att anordna stora events. Inom exempelvis musik, cykling, skidåkning, orientering, segling, rytmisk sportgymnastik, skytte, konståkning och dans finns imponerande driv från föreningar som ser till att skapa de bästa av arrangemang.

– Det är genom samarbete mellan föreningar, stad, företag och kommun som vi lyckas. Här har vi en unik fördel i form av den lilla stadens närhet mellan människor. Vi är nyfikna och ingenting är omöjligt!

När det kommer till värdskap är Örnsköldsvik erkänt duktigt. Där har högsta betyg utdelats gång på gång av aktörer som exempelvis O-ringen och Melodifestivalen. Här finns också en ständig vilja att bli bättre.

– Staden bjuder verkligen upp. Inte minst via Cesam (Centrum i samverkan) som alltid hittar på roligheter, anpassar öppettider och hakar på när det anordnas evenemang. Vi har också ett fint och viktigt samarbete med destination Höga Kusten, där exempelvis Höga Kusten Turism anordnar värdskapsutbildningar för volontärer så snart näringen eller föreningarna efterfrågar det, säger Marlene Jonasson Bolstad.

Marlene deltar i en mängd olika nätverk där hon tar chansen att sälja in Örnsköldsvik som arrangör, som årliga träffar med alla idrottsförbund.

– På den senaste träffen fick jag en kontakt som ledde fram till att vi valdes som arrangör för SM i styrkelyft. Mycket också tack vare det engagemang som föreningen Kubbe-Norrflärke IF visade. Tyvärr blev tävlingen inställd på grund av corona-pandemin, men nya chanser kommer framöver.

Även SM i dans, med Rockringen som arrangör, och VM i metallsilhuettskytte, med Gideå Pistol som arrangör, har ställts in på grund av pandemin, men Marlene menar att kommunen står bättre rustad än någonsin när allt drar igång igen.

O-Ringen i Örnsköldsvik blev 2018 en fantastisk succé för såväl näringen och invånare som besökare från när och fjärran.

– Genom att visa förbund och företag att de kan räkna med oss. Oavsett om det gäller handlingskraft, värdskap eller arenor kan vi locka så många som möjligt att välja Örnsköldsvik för sina tävlingar, konserter och mässor. Jag ser verkligen fram emot att bidra ännu mer i det arbetet framöver, säger Marlene Jonasson Bolstad.

Tillsammans kan vi skapa ännu fler stora evenemang/årskonferenser. Hör gärna av dig till Marlene med idéer eller intresse!
E-post: marlene.jonasson.bolstad@ornskoldsvik.se
Tel: 0660-884 12

Text: Malin Wiklund
Foto: Örnsköldsviks kommun