Att tänka på inför resa med färdtjänst
Ta med giltig legitimation
Ta med dig giltig id-handling vid färdtjänstresa. Du behöver i övrigt inget särskilt färdbevis, såsom färdtjänstkort, när du reser med färdtjänst.
Säg till om du behöver extra hjälp
Chauffören hjälper dig med bagage och hjälpmedel, att ta dig i och ur fordonet, spänna fast säkerhetsbältet och fäljer dig till och från dörr/entrén. Vid behov kan du även få hjälp i trapphuset till/från lägenhetsdörren. Tala om att du behöver hjälp med detta när du beställer din resa.
Bagage
Du får ta med bagage i normal omfattning ( tre kassar eller två väskor).
Du får också ta med de hjälpmedel, till exempel gånghjälpmedel eller rullstol, som ryms i beviljat fordonsslag och som är nödvändiga för att du ska kunna genomföra resan.
Medresenär
Som färdtjänstresenär har du rätt att ta med en medresenär som reser till och från samma adress som dig. Medresenären betalar samma avgift som dig som är berättigad färdtjänst.
Ledsagare
Om du behöver mer hjälp än vad chauffören kan ge för att klara av själva bilfärden, kan du ansöka om tillstånd att ta med ledsagare när du ansöker om färdtjänst.
Resor med kollektivtrafik
Du som har färdtjänsttillstånd har möjlighet att ta med dig en person som följer med kostnadsfritt på Din Turs bussar i den vanliga kollektivtrafiken. I de fallen behöver du kunna visa upp ett färdtjänstkort på bussen. Kontakta färdtjänsthandläggare om du vill ha ett färdtjänstkort hemskickat.
Du behöver inte visa ett färdtjänstkort när du åker färdtjänstresor med taxi eller specialfordon.
Medföljande djur
Företagen som sköter färdtjänstresorna kan ha olika regler för vilka husdjur som får tas med och hur de i så fall ska resa, exempelvis i bur eller väska. När du betäller färdjänstersan hos Din Turs kundcenter ska du berätta att du vill ha med djur på resan så får du veta vad som gäller.
Du får ta med ledarhund samt service- och signalhund utan kostnad. Särskilda regler gäller hur hunden ska sitta för en säker resa.
Samåkning
Färdtjänst är ett komplement till kollektivtrafiken. Färdtjänstresorna samordnas därför så att flera resenärer kan dela transporten. Det innebär att du kan få samåka tillsammans med andra och restiden kan bli längre.
Synpunkt på resa
Vill du lämna synpunkter på din färdtjänstresa, kontakta Länstrafiken Din Tur.