Länk till startsidan
  • Du är här:
  • Startsida
  • Nyheter
  • Sophi Vejrich är årets Bror Marklundstipendiat
Konstnären arbetar med ett verk där nedre delen av en skyltdocka ses trampa i ett träkar med vindruvor

Sophi Vejrich använder gärna vardagliga föremål och sätter samman dem i ovanliga kombinationer när hon skapar sina tredimensionella verk.

Sophi Vejrich är årets Bror Marklundstipendiat

Skulptören Sophi Vejrich, från Stockholm, tilldelas 2023 års stipendium till Bror Marklunds minne.

Stipendiet till Bror Marklunds minne 2023 tilldelas konstnären Sophi Vejrich, verksam i Stockholm. Stipendiet består av 30 000 kronor och en utställning på Örnsköldsviks museum och konsthall.

– Det gör mig väldigt glad och också stolt att det är just ett skulpturstipendium jag får. Det känns också spännande att få ställa ut i Örnsköldsvik, en del av Sverige där jag inte tidigare visat min konst, säger Sophi Vejrich.

I sitt konstnärskap arbetar Sophi med skulptur och tredimensionell konst. Genom arbetssättet assemblage fogar hon samman textil och bemålat trä av både redan befintliga föremål som bearbetas och delar hon själv tillverkar. De enskilda verken använder hon sedan för att bygga upp installationer där de olika delarna tillsammans bildar en gemensam berättelse och en helhet.

– I mitt arbete använder jag mig av många olika tekniker och det är till stor del kärleken till olika material som driver mig framåt. Det är i det tredimensionella uttrycket jag finner störst tillfredställelse och ständigt upptäcker nya vägar att ta, säger Sophi.

Sophi Vejrich tilldelas Bror Marklundstipendiet med följande motivering:
”Med sina skulpturer, ofta sammansatta av vardagliga ting, berättar Sophi Vejrich historier ur det verkliga livet såsom om sorg, längtan och rus. Här finns inga "vackra grunkor", för att använda Bror Marklunds egna ord, men tillstånd vi kan känna igen oss i.”

Stipendiet till Bror Marklunds minne är riktat till en i Sverige yrkesverksam skulptör. Stipendiaten, som tillkännages på Husumfödde konstnären Bror Marklunds födelsedag 3 december, utses av kultur- och fritidsnämndens presidium i Örnsköldsviks kommun. Drygt 120 skulptörer sökte årets stipendium.

Information om Bror Marklundstipendiets statuter.


Överdel av docka i plast med trähuvud. Dockan saknar mun och näsa, har streck som ögon och rött hår av garn,. Dockan är klädd i prickig dress.

"I guess I´m just a fantasy" är titeln på detta verk av Sophi Vejrich. (bilden är beskuren) Foto: Sophi. Vejrich

Publicerad: