Ja

Flygplatsen är viktig för Örnsköldsvik.

Flyget en viktig länk mellan Örnsköldsviks
företag och omvärlden

Örnsköldsviks flygplats fyller en viktig samhällsfunktion som beredskapsflygplats, men är även en viktig länk mellan Örnsköldsvik och omvärlden för kommunens näringsliv. Detta framgår bland annat i den rapport som presenterades av Sweco tidigare i år, vars underlag utgörs av flertalet intervjuer med företag i länet.

– I Örnsköldsvik präglas näringslivet av en stor kontaktyta ut mot världen, vilket gäller såväl små som stora företag. Därför är flygplatsen en viktig del av vår infrastruktur, säger Anna Edblad, VD Örnsköldsviks Industrigrupp.

%%#6a762a%%accent-1%%

Rapporten lyfter fram länets flygplatser, däribland Örnsköldsviks flygplats, som viktiga för Västernorrlands ekonomiska tillväxt och för att attrahera nya företagsetableringar, men även deras betydelse för en effektiv kompetensförsörjning och hur de lokala flygplatserna underlättar, när olika leverantörer ska besöka företag i länet.

– I Örnsköldsviks har vi många företag som exporterar men också har ägare och huvudkontor i andra delar av världen. Att möjliggöra ett inresande från dessa till Örnsköldsviks kommun är av stor vikt, inte bara vårt eget resande. Vi har även en stor andel konsultbolag som kontinuerligt reser ut till sina kunder runt om i världen. I Örnsköldsvik präglas näringslivet av en stor kontaktyta ut mot världen, vilket gäller såväl små som stora företag. Därför är flygplatsen en viktig del av vår infrastruktur, säger Anna Edblad, VD Örnsköldsviks Industrigrupp.

Sedan juli 2022 trafikerar flygbolaget Amapola flygplatsen i Örnsköldsvik med nio avgångar i veckan mellan Örnsköldsvik och Stockholm Arlanda. Från och med november trappar de upp till elva avgångar i veckan.

– Vi har sett en stadig ökning av passagerare sedan flygtrafiken startade i augusti. Amapola utökade antalet turer i början av september och nu är det dags att utöka igen, då vi ser att ett antal avgångar blir fullbokade. Vi hoppas att justeringar av tidtabellen och fler frekvenser möjliggör den tillgänglighet som näringslivet önskar för snabba och effektiva förbindelser såväl inom som utom Sverige. Vi är väl medvetna om att vi har en viktig besöksnäring så det är även ett stort fokus på att finna tillgänglighet för inresande till Örnsköldsvik, säger Robert Gyllroth, VD Örnsköldsviks Airport.

BAE systems Hägglunds har sin verksamhet samlad i Örnsköldsvik med kunder samt leverantörer i stora delar av världen och är ett av de företagen som värdesätter tillgången till effektivt resandet via flyget. Det eftersom företaget bedriver bland annat gemensamma projekt tillsammans med kunder i olika länder. Från försvarsmakter och projektteam samt även industripartners där produktionen sker hos kundländerna och som i sin tur behöver upplärning och stöd på plats. Till projekten hör oftast 20–30 åriga serviceavtal som innebär att BAE systems Hägglunds skickar ut servicetekniker till kunderna.

Håkan Näslund arbetar med affärsutveckling på BAE systems Hägglunds och är en av företagets medarbetare som reser frekvent i sin tjänst.

– Jag reser i snitt två gånger per månad, både inom Sverige och Europa, att kunna resa tids- och kostnadseffektivt är viktigt för mig. Därför tycker jag det var väldigt skönt när Amapola började flyga från Örnsköldsvik igen, flygplatsen känns som hemma. Mottagandet och servicen är fantastisk, säger Håkan Näslund och fortsätter, - Vi är i kraftig tillväxt och flygplatsen är viktig för att säkra kompetensförsörjning från andra delar av landet. Inte bara för intervjuer utan även för nya Öviksbor, som värdesätter att Örnsköldsvik har bra kommunikationer som gör det lätt att resa ut i världen och även besöka gamla hemtrakter. Det betyder mycket för oss, våra kunder och leverantörer att ha närhet till en flygplats i Örnsköldsvik.


Amapola Flyg är ett svenskt regionalt flygbolag som flyger passagerare och frakt med flygplan av typen Fokker 50. Bolaget har funnits sedan 2005 och har cirka 100 anställda. Sedan tidigare har Amapola haft förtroendet att flyga uppdragstrafik åt Svenska Trafikverket, Finska Traficom och Irländska staten.

Direktflyget från Stockholm Arlanda till Örnsköldsviks flygplats tar cirka 1 timme och transfer till centrum mindre än 30 minuter. Boka din biljett via amapola.nu. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.