Anhörigbehörighet och framtidsfullmakt
Anhörigbehörighet innebär du som anhörig får företräda en person som på grund av sjukdom, psykisk störning eller på grund av andra förhållanden inte längre kan ta hand om sina ekonomiska angelägenheter.
Framtidsfullmakt är en ny form av ställföreträdarskap för vuxna. En framtidsfullmakt gör det möjligt för dig som enskild att utse någon som kan ta hand om dina ekonomiska eller personliga angelägenheter om du senare i livet inte längre klarar av det själv.
Anhörigbehörighet
Sedan 1 juli 2017 behöver du inte längre ha en fullmakt för att företräda en familjemedlem som förlorat förmågan att ta hand om sina ekonomiska angelägenheter på grund av varaktig sjukdom.
Anhörigbehörigheten är underordnad andra ställföreträdarskap. Det betyder att behörigheten inte gäller om familjemedlemmen sedan tidigare har god man, förvaltare eller företrädare genom framtidsfullmakt.
Anhörigbehörigheten gäller för angelägenheter som berör familjemedlemmens dagliga liv, som till exempel:
- Betala löpande utgifter, till exempel räkningar, mat och kläder.
- Betala engångsbetonade utgifter, till exempel läkarbesök, tandvård, fritidsaktiviteter och nöjen.
- Lämna inkomstdeklaration, teckna hemförsäkring eller ansöka om sociala förmåner, till exempel bostadsbidrag.
Du som anhörig bör alltid agera på det sätt du tror att familjemedlemmen skulle vilja.
Anhörigbehörigheten får tas i bruk i turordningen:
- make, registrerad partner eller sambo
- barn
- barnbarn
- föräldrar
- syskon, även halvsyskon
- syskonbarn.
Som anhörig är du inte skyldig att träda in och hjälpa familjemedlemmen. Om du inte vill eller kan hjälpa till går behörigheten vidare till nästa anhöriga enligt turordningen. Detsamma gäller om du av någon anledning inte går att nå. Om det finns flera anhöriga under samma position i turordningen företräder ni familjemedlemmen gemensamt. Ni får då komma överens om hur ni löser det rent praktiskt.
Anhöriga som är under 18 år eller har någon form av ställföreträdare räknas bort i turordningen.
Om du som anhörig tänker utöva behörigheten bör du informera familjemedlemmen om det. Du behöver inte ha något intyg på att du har tagit behörigheten i bruk.
Läs om anhörigbehörighet i föräldrabalken(1949:381), kapitel 17 Länk till annan webbplats..
Framtidsfullmakt
Framtidsfullmakt är ett ett alternativ till god man och förvaltare. Framtidsfullmakten är något som du skriver i förebyggande syfte. Du kan skriva en framtidsfullmakt om du vill försäkra dig om att någon tar hand om dina ekonomiska och personliga angelägenheter om du senare i livet inte längre klarar av det själv. Den du utser till att vara din fullmaktshavare kan till exempel betala dina räkningar och fatta beslut för din räkning.
Läs mer om framtidsfullmakter på Svenska Bankföreningens webbplats. Länk till annan webbplats.
Förvaltarskap och godmanskap i förhållande till en framtidsfullmakt
Om du har god man eller förvaltare kan inte framtidsfullmakten träda i kraft. Däremot kan du få god man eller förvaltare om du har en framtidsfullmakt som har trätt i kraft, då blir framtidsfullmakten ogiltig. Du kan dock ha både godmanskap eller förvaltarskap och framtidsfullmakt samtidigt så länge de inte omfattar samma uppgifter. Till exempel kan du ha god man för att bevaka rättigheter och framtidsfullmakt för ekonomiska angelägenheter.