Länk till startsidan
  • Du är här:
  • Startsida
  • Nyheter
  • Elever från Örnsköldsviks gymnasium tävlar i Yrkes-SM 2024
Foto på två personer vars ansikten inte syns, och som står lutade över ett bord med diverse elektorniska komponenter som de arbetar med.

Rikard Gustavsson och Erik Mattson, som studerar El-och energiprogrammet vid Örnsköldsviks gymnasium, ska tävla i Yrkes-SM 23-25 april i Karlstad.

Elever från Örnsköldsviks gymnasium tävlar i Yrkes-SM 2024

Rikard Gustavsson och Erik Mattson från El- och energiprogrammet vid Örnsköldsviks gymnasium ska tävla i årets Yrkes-SM som går av stapeln i Karlstad 23-25 april. De ställer sig nu till skaran med yrkesskickliga ungdomar som ska göra upp om att bli svenska mästare i sina yrkesgrenar i den nationella tävlingen, som senast 2022 lockade över 20 000 besökare.

— Känslan just nu är att det är ganska nervöst, man vet ju att det kommer vara ganska så stor konkurrens och hårt motstånd. Vi har fått se en exempeluppgift av vad som kan komma under tävlingen och det är ju rätt utanför det man är van vid, men det kommer nog gå bra ändå tror jag, säger Erik Mattson.

— Jag håller med. Det ska bli rätt kul att testa liksom. Jag ser det kanske mer som en kul grej, säger Rikard Gustavsson.

Yrkes-SM är ett svenskt mästerskap i yrkesskicklighet för ungdomar. Under tre dagar arrangeras tävlingar för att kora nya mästare. Målare, frisör, murare, guldsmed, butiksförsäljare, affärsutvecklare, flygtekniker, kock, samt fordonslackerare är bara några exempel på yrkesgrenar som medverkar under tävlingen. Under årets Yrkes SM deltar totalt 190 ungdomar från hela landet, utöver äran, tävlar ungdomarna även om platser till Yrkeslandslaget och att få representera Sverige i EM och VM.

Erik och Rikard studerar till vardags sista året på El- och energiprogrammet med inriktning automation vid Örnsköldsviks gymnasium. Genom att leverera toppresultat i tävlingen Automations-SM, som genomfördes digitalt tidigare i år, har de fått möjlighet att tävla i Yrkes-SM. Erik kommer att tävla om mästartiteln för automationstekniker och Rikard för industrielektriker.

— Det ska bli kul att se hur man presterar jämfört med resten och se hur bra jag egentligen är. Jag kanske är bättre än jag tror, säger Erik.

— Jag håller med. Sen är det kul att bara få åka ner och se ett nytt ställe, säger Rickard.

Lärare Nicklas Vigren uppmuntrar sina elever att slutföra de svåra prov som behövs för att kvala in till Yrkes-SM och ser med glädje på att Erik och Rickard nu tagit sig hela vägen.

— Det känns mycket bra och jag blir stolt över att ha så duktiga elever och att de tillhör toppen i Sverige, säger Nicklas Vigren, lärare på El-och energiprogrammet på Parkskolan vid Örnsköldsviks gymnasium.

Yrkes-SM arrangeras vartannat år sedan 2003 och lockar varje gång tiotusentals besökare som utöver att få följa de tävlande även får möjlighet att upptäcka, utforska och prova på yrken och yrkesmoment. Inför årets Yrkes-SM i Karlstad är det totalt 68 anmälda yrken, 32 i tävling och ytterligare 36 uppvisningsyrken.

Läs mer om Yrkes-SM på webbplatsen yrkessm.se. Länk till annan webbplats.

Vill du följa vissa delar av evenemanget live under tävlingsdagarna kan du göra det här. Länk till annan webbplats.

Publicerad: