Länk till startsidan
  • Du är här:
  • Startsida
  • Nyheter
  • KTH etablerar sig i Örnsköldsvik
Händer på person iklädd forskarrrock skriar på reglage.

Den nya utbildningen ligger väl i linje med andra satsningar på bioteknik i Örnsköldsvik.

KTH etablerar sig i Örnsköldsvik

En högskoleutbildning i odlingsteknik, riktad till professionella inom bioteknik, kemiteknik och livsmedelsteknik, blir Kungliga Tekniska Högskolans premiärutbud i Örnsköldsvik.

Kungliga tekniska Högskolan (KTH) etablerar sig i Örnsköldsvik, och den första kursen blir odlingsteknologi. Detta blir också ett steg i att ytterligare utveckla möjligheterna att studera på plats i Örnsköldsvik.

– Mycket roligt att KTH väljer att förlägga utbildning här, säger kommunstyrelsens ordförande Anna-Britta Åkerlind Det är i linje med våra ambitioner att möjliggöra för studier och i att Örnsköldsvik är en viktig plats för bioekonomin i Sverige och världen. Vi hoppas också att vi tillsammans med KTH kan identifiera fler labb- och utvecklingsmiljöer där utbildning kan genomföras i samverkan med våra företag.

Redan idag studerar omkring 600 studenter på universitets- eller yrkeshögskolenivå i Örnsköldsvik Av dem är 200-250 studenter per termin registrerade vid Lärcentrum och cirka 400 tentor skrivs varje år. Förutom Lärcentrums olika studiemiljöer för studenter finns utbildningsmiljöer som möjliggör för andra att bedriva utbildning här. Bland annat erbjuder Lärcentrum kurser via olika universitet med platsträffar i Örnsköldsvik, och nu etablerar sig alltså KTH med kursverksamhet.

Kursen riktar sig särskilt till professionella inom bioteknik, kemiteknik och livsmedelsteknik och är på 7,5 poäng. Kursen kommer att bedrivas på Lärcentrum med labbmoment hos RISE Processum. Karin Johnson, VD på RISE Processum, har varit med i samarbetet med KTH och Örnsköldsviks kommun inför etableringen:

– Spännande med nya arbetssätt och att högre utbildning kan nå ut till fler, understryker hon. Vi har givetvis flera forskningssamarbeten med akademin men ser nu fram emot att även påbörja samarbete inom utbildning. Hoppas flera tar chansen att gå en KTH-utbildning i Örnsköldsvik!

Ansökningsperioden öppnar den 15 mars.

 

Här finns mer information om kursen Odlingsteknologi 7,5p Länk till annan webbplats.

Länk till ansökan Länk till annan webbplats.

Rise Processum Örnsköldsvik Länk till annan webbplats.

Campus Örnsköldsvik

 

Publicerad: