Länk till startsidan
  • Du är här:
  • Startsida
  • Nyheter
  • Ny brandstation i Trehörningsjö invigd
Testbild

Brandstationen i Trehörningsjö invigdes genom att kommunstyrelsens ordförande Anna-Britta Åkerlind, chefen för RiB-personalen Stefan Sjödin och stationsföreståndare Bruno Sjölund klippte en brandslang.

Ny brandstation i Trehörningsjö invigd

Under måndag 23 oktober invigdes den nya brandstationen i Trehörningsjö med nyrenoverade och funktionella lokaler till de tolv RiB-anställda brandmännen (räddningstjänstpersonal i beredskap) samt med gott om utrymme för hela vagnparken. Stationen möjliggör att räddningstjänsten i Örnsköldsvik fortsatt ska kunna bistå med god förmåga och beredskap i kommunens norra ytterområde.

Ett hundratal personer firade på plats i den nya stationen när den invigdes av kommustyrelsens ordförande Anna-Britta Åkerlind. Det bjöds på tårta, visning av de nya lokalerna och möjlighet att prova på att släcka en digital brand med brandsläckare.

— Det känns riktigt bra att vi nu fått invigda den nya stationen, som har en otroligt viktig uppgift – likt alla stationer vi har ute på orterna, att möjliggöra ett snabbt första ingripande från vår räddningstjänstpersonal i händelse av olycka. Trehörningsjö som ort och dess brandstation är viktig utifrån kommunens geografi där annars avstånden till hjälp blir långa. Brandstationen kan även täcka upp för närliggande kommuner på Västerbottensidan, säger Stefan Sjödin, insatsledare samt chef för RiB-personalen vid Örnsköldsviks kommun.

Brandstationen i Trehörningsjö finns numera i nya rymliga lokaler och vägg i vägg i samma lokal huserar även hemtjänsten samt ett vindkraftsbolag. Utöver en stor och rymlig vagnhall inrymmer stationen även omklädningsrum, kök med pentry samt konferenslokal.

Det är otroligt efterlängtat att vi nu får nya lokaler, säger Bruno Sjölund, stationsföreståndare. Nu får vi det ljust och luftigt och ingen trängsel när vi ska byta om, att få ett riktigt omklädningsrum och inte behöva byta om i vagnhallen är verkligen ett lyft för oss.

Kommunen har idag ett totalt tio brandstationer placerade runt om i kommunen där närliggande stationer samarbetar för att höja förmågan. Exempelvis samarbetar räddningstjänstpersonal på stationen i Trehörningsjö bland annat med personalen på stationerna i Björna, Gideå och Husum. Varje brandstation har en grundförmåga i att kunna bedriva livsuppehållande åtgärder samt begränsa eller fördröja ett brandförlopp. Därutöver besitter stationer vissa specifika kompetenser som exempelvis rökdykarförmåga, losstagningsförmåga samt utökad förmåga vid mark och skogsbränder.

Genom ett samverkansavtal mellan Räddningstjänsten i Örnsköldsvik och räddningstjänst i Västerbottens län kan brandstationen i Trehörningsjö även bistå brandstationerna i Bjurholm och Nordmaling vid olyckor och bränder och vice versa.

Sammanlagt har kommunen idag cirka 130 RiB-anställda brandmän, men det finns behov av att anställa fler.

— Behovet är generellt stort vid de flesta brandstationerna på orterna, förutom i centrala Örnsköldsvik där vi har full bemanning. Det hade varit optimalt att kunna ligga på 1–3 anställda extra per station, vi skulle behöva anställa ett tiotal personer för att nå det målet. I dagsläget är vi i akut behov av ny RiB-personal i Solberg samt Gideå och vi välkomnar alla som är intresserade av yrket att ta kontakt med oss för att få veta mer, säger Stefan.

Är du intresserad och vill veta mer samt göra en intresseanmälan? Läs mer här på kommunens webbplats.

Publicerad: