Länk till startsidan
  • Du är här:
  • Startsida
  • Nyheter
  • Fyra berg och Wander Wonder – invigning av nya naturbesöksmål
Testbild

Längs vandringsleden Fyra Berg hittar du vackra utsiktsplatser med bänkar för rast och vila.

Fyra berg och Wander Wonder – invigning av nya naturbesöksmål

I kommunen finns mängder av vandringsmöjligheter för både kortare och längre turer. Lördag 3 juni invigs Fyra berg, en helt ny vandringsled som knyter samman fyra av våra tätortsnära berg Varvsberget, Svedjeberget, Mycklingsberget och Åsberget. Den cirka 30 km långa leden, med start vid Saltmagasinet, är en rundslinga som tar dig på nya spännande platser och bjuder på vackra vyer med både vildmark och tätortsnära terräng. Under dagen sker även invigning av konstprojektet Wander Wonder.

Ledens sträckning är väl vald och dras mestadels på befintliga stigar. Den är enkel att ansluta till från flera olika platser och är lätt att nå med kollektivtrafik. Även om den officiella starten är i centrala Örnsköldsvik går det bra att starta vid något av de fyra bergen. Möjlighet finns att parkera nedanför varje berg.

-Fyra berg är ett tillfälle att visa upp centrala Örnsköldsvik och kommer vara till glädje både för våra invånare och besökare. Det blir ett fantastiskt tillskott till kommunen med sitt tillgängliga läge och fantastiska utsikt. Här tar vi våra vandrare in centrum där de kan äta och shoppa hos våra lokala företagare och gör det även möjligt att hoppa av tåget vid resecentrum och börja sin vandring direkt, säger Mikael Westman, friluftsstrateg Örnsköldsviks kommun.

Hela leden är markerad med stolpar med orangefärgade skyltar.

Vid varje topp finns bänkar utplacerade där du kan njuta av utsikten. QR-koder finns utplacerade längs med hela leden. Genom att skanna koden med mobiltelefonen får du ta del av inspelningar med information om hälsa, kunskap och nöje. Allt från olika gymövningar till historia om bygden.

Fyra berg är ett samarbete mellan Örnsköldsviks kommun och orienteringsklubbarna Skogslöparna och OK Nolaskogsarna.


Statliga bidrag till lokala naturvårdsprojekt är medfinansiär för genomförandet av projektet.


Konstprojektet Wander Wonder

Förutom de vackra vyerna kan under din vandring i sommar även passa på att ta del av den 2,5 km långa konstslingan Wander Wonder. Sju lokala och nationella konstnärer visar upp konstverk, skapade specifikt för den nya leden. Projektet undersöker kopplingen mellan rörelse och platsbundenhet och konsten spänner över ett flertal olika medier, som måleri, skulptur, performance, installation och ljud.  Ta linbanan upp till Varvsbergets topp och följ med på en vandring med konsten.

På naturguiden kan du ta del av tips på naturnära upplevelser, så som vandringsleder, friluftsområden, eldplatser, vindskydd med mera. Länk till annan webbplats.

Välkommen till ingivning av Fyra Berg och Wander Wonder

Lördag 3 juni bjuder Örnsköldsviks kommun, tillsammans med Konstfrämjandet, OK Nolaskogsarna och Skogslöparna, in till invigning av vandringsleden Fyra berg och konstslingan Wander/Wonder.

Tid: lördag 3 juni kl 13:00, direkt efter påbörjas guidade turer runt Fyra Berg och längs hela konstslinga Wander Wonder.

Plats: Toppen av Varvsberget. Paradisliften tar du enklast till toppen där invigningen sker. Liften är gratis under dagen och öppen kl 10:00 - 15.00.

Publicerad: