Länk till startsidan
  • Du är här:
  • Startsida
  • Nyheter
  • Demokratidagar bjuder in till möten och dialog
Flerfärgad blomma med texten "Tillsammans för en stark och hållbar demokrati"

Välkommen att möta politiker, organisationer, föreningar och kommunala verksamheter under Örnsköldsviks Demokratidagar 9-13 maj!

Demokratidagar bjuder in till möten och dialog

Med ”Demokratidagarna i Örnsköldsvik” vill Örnsköldsviks kommun bjuda in till möten och samtal där alla, utan att vara företrädda av en förening eller organisation, ska ha möjlighet att delta.

Den 9-13 maj arrangerar Örnsköldsviks kommun sina första demokratidagar med ambition att arrangemanget ska bli årligen återkommande.

– Idén om att arrangera speciella demokratidagar i Örnsköldsvik föddes under förra årets uppmärksammande av ”Demokratin 100 år”. I de aktiviteter vi hade då, med demokratistuga på torget, tydliggjordes behovet av öppna möten och samtal för att skapa förståelse och dela perspektiv mellan kommunal styrning/förvaltning och civilsamhälle. Öppna samråd stärker den personliga demokratiska delaktigheten jämfört med om du som invånare företräds genom representation eller medlemskap i en organisation. Självklart måste det demokratiska samtalet pågå året om, men med demokratidagarna vill vi sätta extra fokus på demokratin som grundfundament. Något som idag kanske är mer aktuellt än någonsin, säger Camilla Larsson, demokratisamordnare Örnsköldsviks kommun.

Under demokratidagarna 9-13 maj hålls öppna samråd på teman som: civilsamhället, ungdomsforum, aktiviteter för äldre samt tillgänglig och aktiv fritid för personer med funktionsnedsättning. Vidare kommer elever från Molidenskolan att få tycka till om utformning av en ny lekpark som ska byggas på orten.

Demokratidagarna avslutas lördag 13 maj på torget i Örnsköldsvik. Under parollen ”Tillsammans för en stark och hållbar demokrati” kommer politiska partier, kommunala verksamheter samt olika föreningar och organisationer att finnas på plats för att bjuda in till samtal och aktiviteter. På lördagen firar dessutom Arkenbiblioteket - i högsta grad en demokratins tjänare - 30 årsjubileum.

Föreningar och organisationer som vill medverka på torget är välkomna att höra av sig till kommunens demokratisamordnare camilla.larsson@ornskoldsvik.se senast 3 maj.

Program för Demokratidagarna i Örnsköldsvik hittar du här. Programmet kompletteras löpande. Länk till annan webbplats.


Publicerad: