Länk till startsidan
  • Du är här:
  • Startsida
  • Nyheter
  • Brandman - ett livsviktigt uppdrag där du behövs
Testbild

Brandman - ett livsviktigt uppdrag där du behövs

Räddningstjänstens brandmän i kommunen genomför ett viktigt arbete för att vi ska känna oss trygga, men behovet av brandmän är stort och fler behövs.

– Vi behöver fler som vill göra en insats för samhället och rädda liv. Det är meriterande om du har förkunskaper, men det är inte det viktigaste, utan att du bor i kommunen och vill göra skillnad och hjälpa andra, säger Linus Jogedal, brandinspektör, räddningstjänsten Örnsköldsviks kommun.

Just nu söker räddningstjänsten i Örnsköldsvik vikarier till heltidsstationen i Örnsköldsvik under sommaren, med möjlighet till förlängning under hösten.

Arbetet som brandman är omväxlande och utmanande. Du ingår i utryckningsstyrka med uppgift att bland annat hantera bränder och olyckor av olika slag. Arbetet består även av utbildning, övning, olycksförebyggande arbete och skötsel av utrustning.

– Förutom varierade arbetsuppgifter får du chansen att ingå i ett härligt gäng och har fördelen att få träna på arbetstid, för att bibehålla den fysiska förmågan, säger Linus.

Vid en anställning genomgår du en introduktionsutbildning som anpassas utifrån den utbildnings- och yrkesbakgrund du har.

Stort behov av räddningspersonal i beredskap (RiB)

Förutom vikarier behövs fler som vill arbeta i RIB-organisationen. Att arbeta som RiB-personal vid en av kommunens deltidsstationer innebär att du vid sidan av ditt ordinarie arbete är beredd att hjälpa till vid räddningsinsatser i samhället där du bor eller arbetar. Det innebär att du har jour vissa veckor när du snabbt ska kunna lämna ditt jobb eller det du annars gör för att rycka ut om det går ett larm.

Av totalt elva brandstationer i kommunen är tio bemannade med RiB-personal som varje år åker på cirka 600 räddningsuppdrag tillsammans runt om i kommunen. Sammanlagt arbetar idag 130 brandmän vid kommunens tio deltidsbrandstationer i Örnsköldsvik, Moliden, Bjästa, Sidensjö, Bredbyn, Solberg, Björna, Gideå, Trehörningsjö och Husum.

– Bilden av vem som kan bli brandman är ibland snäv. Men den viktigaste egenskapen vi letar efter är viljan att ställa upp för andra människor. Som RiB-anställd gör du många av uppgifterna som en heltidsbrandman har men inte hela tiden. Du kan åka ut på larm som till exempel insats i väntan på ambulans, trafikolyckor eller bränder i hem eller skog och mark. Du får en gedigen utbildning och kunskaper som kan komma till nytta på din vanliga arbetsplats, du ger arbetsgivaren tillgång till en professionell livräddare, säger Stefan Sjödin, ansvarig för räddningstjänstpersonal i beredskap.

Det finns vissa kriterier du behöver uppfylla för att klara uppdraget och du får bland annat genomgå fysiska tester. Stefan menar att du kommer långt med en bra grundfysik, sedan är det en helhetsbedömning som avgör.

– Det handlar främst om hur du är som person. Det är bra om du inte är allt för lättstressad och tycker om att samarbeta med andra, eftersom det är ett lagarbete. Även om du jobbat länge är alla insatser unika och du får ständigt utvecklas och lära dig nya saker, säger Stefan.

– Det finns många män och kvinnor som skulle passa jättebra men som aldrig tänkt tanken att jobba som deltidsbrandman. Om du känner att du vill ha ett utmanande, stimulerande, fysiskt och spännande extrajobb där du verkligen behövs, då ska du söka, säger Stefan.

Välkommen till öppet hus 6 maj
Den 6 maj är det öppet hus på brandstationen i Örnsköldsvik. Ta chansen att få en inblick i vad det innebär att arbeta som brandman vid räddningstjänsten i kommunen och träffa representanter på plats.

Läs mer om jobbet som vikarierande brandman och ansök här. Länk till annan webbplats.

Vill du hjälpa människor på din hemort eller känner någon som vill arbeta som räddningspersonal i beredskap på en deltidsbrandstation?
Läs mer och lämna din ansökan här.

Publicerad: