Länk till startsidan
  • Du är här:
  • Startsida
  • Nyheter
  • Nu lanseras elbilskonceptet E-go i Örnsköldsvik
Testbild

Ny mobilitets- och bildelningstjänst lanseras i Örnsköldsvik och ska underlätta för fler att resa hållbart. Fredrik Holmgren, näringslivschef Örnsköldsviks kommun, Robert Gyllroth, vd Örnsköldsvik Airport tillsammans med Andreas Jansson (C) samhällsbyggnadsnämndens ordförande deltog under invigningen.

Nu lanseras elbilskonceptet E-go i Örnsköldsvik

Från och med februari kan fler boende och besökare i Örnsköldsvik resa klimatsmart. Då lanseras en mobilitets- och bildelningstjänst som gör det möjligt att hyra nyckellösa elbilar på ”hotspots” i Paradisgaraget, hos de större hotellkedjorna och på flygplatsen.

Bara en tredjedel av invånarna i kommunen reser idag på ett hållbart sätt – och lösningen stavas inte bara kollektivtrafik. För Örnsköldsviks kommun är mobilitet som tjänst en viktig del av framtidens hållbara transportlösning.

– Vi vill ge alla en bättre chans att åka utsläppsfritt i Örnsköldsvik. E-go är först ut i Örnsköldsvik, men fler mobilitetstjänster som uthyrning av elcyklar och elsparkcyklar planeras. Det här är ett spännande projekt, säger Andreas Jansson (C), ordförande för samhällsbyggnadsnämnden i Örnsköldsviks kommun.

En av initiativtagarna till att E-go nu kommer till Örnsköldsvik är Örnsköldsvik Airport med vd Robert Gyllroth i spetsen.

– Tjänsten har möjliggjorts tack vare samarbete mellan oss, kommunen, näringslivet och besöksnäringen. Vi har länge arbetat för att göra det lättare och billigare med transfer till och från flygplatsen. Nu har vi hittat en lösning – som dessutom motsvarar våra krav på miljömässigt attraktiva marktransporter, säger han.

– Det här ger oändliga möjligheter till våra passagerare, men också till hela Örnsköldsviks kommun. Tänk besökaren som tar en elbil från flygplatsen till hotellet och därefter gör dagsutflykter i Höga Kusten. Vilken tillgänglighet vi skapar, fortsätter Gyllroth.

Örnsköldsviks kommun tillsammans med besöksnäringen har som vision att vara helt koldioxidneutral till 2030. Det här är en satsning som ligger helt i linje med detta.

– Möjligheterna att resa till Höga Kusten är riktigt bra idag med ett brett och attraktivt utbud. När entreprenörer nu tillsammans erbjuder både smidiga och bra lösningar får destinationen ett ännu starkare erbjudande till besökare som reser utan egen bil. Nu hoppas vi att det får spridning så att hela Höga Kusten får en mer turistanpassad tillgänglighet i framtiden, säger Mia Karlsson, vd Höga Kusten Destinationsutveckling.

På flygplatsen finns nu dedikerade laddstolpar för E-go, liksom på hotellkedjorna Scandic, First och Elite samt i Paradisgaraget, där det handlar om två bilpoolplatser. Allt sköts via en app där bilen bokas, öppnas, betalas och låses.

Publicerad: