Länk till startsidan
  • Du är här:
  • Startsida
  • Nyheter
  • Björkgläntan har öppnat upp – efterlängtat nytt serviceboende invigt
Personalen på Björkgläntan tillsammans med enhetschef Pernilla Lundqvist och omsorgsnämndens ordförande Anna Sundberg.

Personalen på Björkgläntan tillsammans med enhetschef Pernilla Lundqvist och omsorgsnämndens ordförande Anna Sundberg.

Björkgläntan har öppnat upp – efterlängtat nytt serviceboende invigt

I en tidigare björkskog på Sörliden har välfärdsförvaltningens LSS-avdelning nyligen öppnat ett nytt serviceboende med det passande namnet Björkgläntan. Invigningen gick av stapeln 23 november och på plats fanns bland annat omsorgsnämndens ordförande, avdelnings- och enhetschef, hela personalstyrkan och andra boende i området.


Björkgläntan ligger i ett nyproducerat lägenhetskomplex och boendet består av tio lägenheter med tillgång till personal som ger stöd i anslutning till boendet. Lägenheterna är ljusa, har två rum och kök och en egen balkong på baksidan. Den gemensamma lokalen har den nya personalen själva inrett för att den ska passa behoven och där kommer de anordna aktiviteter för brukarna.


Björkgläntans fasad

Björkgläntan är ett nytt lägenhetskomplex byggt av olika moduler.


Personalen har även en för serviceboenden unik kontorsdel för att kunna arbeta enklare med sina administrativa sysslor som tex genomförandeplaner. Att boendet är nybyggt har gjort det enklare att anpassa lokalerna för de faktiska behoven, både för brukarna och personalen.

De första hyresgästerna flyttade in i september, en blandning mellan tjejer och killar i åldern 18-30 år. På boendet jobbar sex medarbetare som kommer finns på plats dygnet runt som stöd för brukarna. De har en egen jourlägenhet i direkt anslutning till den gemensamma lokalen, då personalen har sovande jour.

– Vi har varit med redan från projekteringsstadiet när huset planerades och byggdes, och det har varit väldigt bra. Hela bottenvåningen av huset är brukarnas lägenheter, med den gemensamma lokalen och personalens jourlägenhet i mitten. Det gör att det är väldigt nära till brukarna från personalen och de gemensamma utrymmena. I våra andra servicebostäder som är insprängda i befintliga hyreskomplex, kan gemensamhetslägenheten ligga i en annan byggnad från brukarnas lägenheter. Då är stödet ganska långt bort, här är det alltid nära, säger Linda Mikaelsson, avdelningschef för LSS på Örnsköldsviks kommun.

Anna Sundberg, omsorgsnämndens ordförande, fanns på plats och klippte bandet för att inviga lokalerna. Hon välkomnade personalen till sitt nya arbete och lyckönskade dem i sitt fortsatt viktiga arbete att ge stöd till dem som behöver det.

– Det här har varit en lång process och vi har under flera år haft kö till kommunens servicebostäder, och därför känns det extra kul att få inviga den här nya servicebostaden. Just nu har vi faktiskt ingen kö, utan i och med Björkgläntan finns det ett boende för alla som har ett behov av serviceboende. Den största vinsten med det nya boendet är såklart att de som bor här nu kan får det stöd som de behöver och har fått beviljat.

Anna Sundberg, omsorgsnämndens ordförande.

Anna Sundberg, omsorgsnämndens ordförande, klippte bandet och lyckönskade personalen.

Publicerad: