Länk till startsidan
  • Du är här:
  • Startsida
  • Nyheter
  • Grundsärskolans nya lokaler på Ängetskolan är nu invigda
Två personer står tillsammans och klipper ett gul och blått band.

Eleven Johan Ström och bildningsnämndens ordförande Erica Howcraft klippte bandet tillsammans under invigningen av grundsärskolans nya lokaler på Ängetskolan.

Grundsärskolans nya lokaler på Ängetskolan är nu invigda

Under lördag 17 september invigdes grundsärskolans nya och anpassade lokaler vid Ängetskolan i Gullänget. Den nya skolbyggnaden ger elever och pedagoger bland annat bättre anpassade lokaler samt möjlighet till en mer samlad grundsärskola.

Invigningen bjöd på brasilianska rytmer från SambaNola, jazziga toner från Kulturskolan, dansande maskotar, fika, tal och rundvandring i lokalerna. Bland ballonger, flaggor och såpbubblor välkomnade grundsärskolans rektor Ann-Catrin Brandtlin till invigningen och som i sitt varma tal bland annat berättade om möjligheterna med de nya lokalerna, tackade alla inblandade i byggprojektet samt som avslutning även lyfte elever och personal.

— Vi vill att den här skolan ska vara en skola att längta till, där man får vara den man är, där mångfalden får råda och där våra elever får fortsätta glänsa som de diamanter de är. Innerligt tack till all min personal som med gemensam kraft tagit steg framåt för att få till det allra bäst, för de bästa, våra elever, säger Ann-Catrin Brandtlin, rektor, grundsärskolan Örnsköldsviks kommun.

Kvinna som håller tal med svenska flaggor och ballonger i förgrunden.

Ann-Catrin Brandtlin, rektor för grundsärskolans verksamhet.

År 2014 beslutade Örnsköldsviks kommun att samla hela grundsärskolans verksamhet till Ängetskolan i Gullänget. Det har nu gått i uppfyllelse sedan verksamheten vid Skärpeskolan kunnat flytta till de nybyggda lokalerna vid Ängetskolan. De nya lokalerna ger plats för ett 30-tal elever som nu bott in sig. Förändringen har möjliggjort för ett tätare samarbete mellan grundsärskolans lärare och ger förbättrade möjligheter att anpassa undervisningen efter varje elevs förutsättningar. Inom grundsärskolans verksamhet finns totalt 85 elever samlade på Ängetskolan, utöver dessa finns även en avdelning med elever på Brösta förskola.

I anslutning till de nya lokalerna har en inbjudande utemiljö skapats för alla elever som finns inom grundsärskolans verksamhet på Änget, med utgångspunkt i god tillgänglighet och att stimulera olika behov hos eleverna.

Projektledare för bygget av nya skollokalen är Eric Bagger som fanns på plats under invigningen och som varit med på resan mot en samlad särskola ända sedan de första tankarna dök upp på 90-talet.

— Det har varit en relativt lång period med projektering och byggande, med många frågor och vi har mött ett otroligt engagemang från alla inblandade. Vi kan nu konstatera att vi har en ny skola och ny skolbyggnad utifrån de önskemål som funnits under åren och det känns rätt fantastiskt. Jag önskar alla elever fina år i den här nybyggda skolan, säger Eric Bagger, projektledare, bildningsförvaltningen, Örnsköldsviks kommun.

En man i solglasögon håller tal

Eric Bagger, projektledare bildningsförvaltningen.

Bildningsnämndens ordförande Erika Howcraft talade även under invigningen och betonade bland annat vikten av mångfald och beskrev eleverna som regnbågens alla färger, alla är unika och tillsammans bildar de en regnbåge. Även hon tackade alla inblandade och berättade om att särskolans verksamhet nästa år kommer byta namn till anpassad grundskola samt anpassad gymnasieskola, tack vare en ungdom i Uppsala vid namn Leo Lust och det medborgarförslag han skickade in för flera år sedan.

På plats under invigningen fanns även byggprojektledare Fredrik Sandberg från Örnsköldsviks kommun. Totalt kostnad för bygget av nya skollokalen landade på 43,6 miljoner kronor, plus en miljon kronor för inventarier.

Vy över en skola, delar av en skolgård samt människor som går in i byggnaden.

Nya skolbyggnaden på Ängetskolan, som möjliggör att grundsärskolan kan samla sin verksamhet.

En kvinna med blont hår och blommig tröja.

Madelene Vestberg är lärare i årskurs 1-3 på grundsärskolan. Hon trivs mycket bra i de nya lokalerna och uppskattar bland annat takliften och hjälpmedelsförrådet som finns i anslutning till hallen.

Ett ljust och nytt klassrum med ett blått tält och taklift.

Ett av de ljusa och fina klassrummen i den nya lokalen där det bland annat löper en taklift genom hela klassrummet.

Tre musiker som spelar, en pianist och två på båsinstrument.

Kulturskolan bjöd på skön musik av Simon Fansman på piano, Elva Calla på trumpet samt Kasper Gutgesell på trombon.

Personer som klätt ut sig till bland annat en häst och en ko, dansar utomhus.

Dansande maskotar spred glädje bland publiken under invigningen.

En person tar en bulle från fikabordet.

Det bjöds på gott fika inne i nya skollokalen.

Samling personer med trummor

Gruppen SambaNola som uppträdde under invigningsdagen.

Publicerad: