Länk till startsidan
  • Du är här:
  • Startsida
  • Nyheter
  • Nytt steg i förverkligandet av mineralgödselanläggning i Köpmanholmen

Cinis Fertilizer planerar för en 30 000 m² stor produktionsanläggning i närheten av hamnen i Köpmanholmen

Nytt steg i förverkligandet av mineralgödselanläggning i Köpmanholmen

Ytterligare ett steg har tagits på vägen mot den produktionsanläggning för mineralgödsel som Cinis Fertilizer planerar för i Köpmanholmen. E.ON Energidistribution och Cinis Fertilizer nu har slutit avtal och kommit överens om tidsplan för elanslutning till anläggningen.

Avtalet om elanslutning är ett viktigt steg för Örnsköldsviks kommun.
– Stora etableringar av detta slag kräver samverkan mellan olika aktörer. Avtalet om elanslutning har tagit oss närmare slutmålet om en stor produktionsanläggning och nya arbetstillfällen i kommunen, säger kommunstyrelsens ordförande Per Nylén.

Produktionsanläggningen vid hamnområdet i Köpmanholmen blir den första i världen som återvinner rester från massaindustri och elbilsbatteritillverkning för att producera ett cirkulärt och fossilfritt mineralgödsel.

– Tillgången till fossilfri el är en viktig nyckel när vi planerar etableringen av våra produktionsanläggningar. Vi är glada över att ha E.ON med på vår fortsatta resa mot att kunna producera ett miljövänligt och fossilfritt mineralgödsel i Köpmanholmen, säger Jakob Liedberg, VD för Cinis Fertilizer.

– Det här är ännu ett exempel på att E.ON möjliggör den gröna industriella revolutionen i Norrland. Det är en stor och viktig anslutning som både bidrar till en innovativ lösning och en hållbar tillväxt i kommunen, säger Martin Höhler, vd E.ON Energidistribution.

Driftsättning av Cinis Fertilizers anläggning för mineralgödselproduktion i Köpmanhomen beräknas ske under andra halvan av 2023.

 

Publicerad: