Musikmakarna - 25 år med framgångar

De har skrivit uppmärksammade låtar till Melodifestivalen och samarbetat med några av musikbranschens största. I höst inleddes två nya musiksamarbeten lagom till låtskrivarutbildningens 25-årsjubileum.

– Ju mer spännande saker som händer, desto mer spännande saker kommer in till oss, säger Ulla Sjöström, rektor på Musikmakarna.

 Under sina 25 år har Musikmakarna fått chans att arbeta med branschens största musiker, mycket tack vare rektorn Ulla Sjöströms stora kontaktnät. I år jobbar studenten Anna van Grimbergen med Max Martin.    I höst jobbar två av studenterna med Max Martin och Agneta Fältskog.

I år jobbar studenten Anna van Grimbergen med Max Martin.

Alldeles nyligen firade Musikmakarna sitt 25-årsjubileum i Stockholm med pompa, ståt och 500 inbjudna gäster. Och tillbaka till Örnsköldsvik kom rektorn Ulla Sjöström med en check på en halv miljon från Google som möjliggör byggandet av en ny studio i lokalerna på Sjögatan.

Men det har inte alltid varit solsken och medvind.

– Det var tunga år i början. Låtskrivare sågs inte som ett yrke, musikbranschen fanns i Stockholm och här kom en kvinna som trodde att det gick att starta en låtskrivarutbildning i lilla Örnsköldsvik. Ingen trodde ju på det, berättar hon.

25 år senare konstaterar hon att musikhistoria skapats i Örnsköldsvik, med Musikmakarna i täten.

Studerande på låtskrivarutbildningen har smattrat ur sig hits och jobbat med stora artister som exempelvis Måns Zelmerlöw, John Legend och Avicii. Musikmakarna har också varit föregångare till många av de låtskrivarutbildningar som finns idag.

I år har skolan varit med om många spännande samarbeten. I våras kom en förfrågan från musikikonen Max Martin om de ville ta fram en remix av två låtar av Backstreet Boys och Justin Timberlake. Remixen skulle användas i promotionsyfte för Martins musikal "&Juliet", som just nu turnerar runt om i världen.

– Jag kollade runt bland studenterna vem som hade tid och lust att producera remixen och det var en handfull som nappade, berättar Ulla Sjöström.

Anna van Grimbergen var en av dem, och Max Martins val föll på henne.

– Jag är klassiskt skolad violinist och gjorde en liten twist på låten med fiol, berättar hon. Jag gillar att väva samman olika musikstilar så det var fantastiskt kul att få jobba med uppdraget och en fin erfarenhet.

Förutom violinist kan Anna även titulera sig producent och DJ. Och just nu befinner hon sig i Los Angeles för att utforska musiklivet där. ­

– Los Angeles är verkligen ett musikcenter, och det är extra roligt att folk känner till Musikmakarna i Örnsköldsvik, säger hon.

I höst jobbar två av studenterna med Max Martin och Agneta Fältskog.

I år har Musikmakarna även fått bidra med en låt till Agneta Fältskog. Hennes alldeles färska låt "Where do we go from here" är skriven av den etablerade låtskrivaren Jörgen Elofsson och Musikmakarstudenten Kamilla Bayrak.

– I år har det hänt mer än vanligt. Det blir ringar på vattnet, ju mer spännande saker som händer, desto mer spännande saker kommer in till oss, säger Ulla Sjöström.

Anna van Grimbergen tror att framgången beror på flera faktorer.

– I Örnsköldsvik får man fokusera på att skriva många låtar tillsammans med andra. Man lär sig av varandra. Det gör att om man är villig att jobba hårt så kan man utvecklas enormt mycket på kort tid. Vi får även god exponering mot branschen då Ulla ständigt ser till att bjuda upp personer från alla världens hörn.

Under sina 25 år har Musikmakarna fått chans att arbeta med branschens största musiker, mycket tack vare rektorn Ulla Sjöströms stora kontaktnät.

Under sina 25 år har Musikmakarna fått chans att arbeta med branschens största musiker, mycket tack vare rektorn Ulla Sjöströms stora kontaktnät.

Evolve symbol

Relationer är nyckeln till framgång

Jonsson och Söner har utvecklats från en småskalig verksamhet till en internationell aktör inom mobila stenkrossverk. Bakom framgången ligger år av hårt arbete, driv och fokus på utveckling. Men framför allt av goda relationer till kunder, medarbetare och leverantörer. Nu läggs nästa växel in. – Vi ska växa, säger Per-Olof Nilsson, företagets vd.

Starkare arbetsmarknadsregion ska få Örnsköldsvik att växa

Örnsköldsviks kommun vill och ska växa. I Grundsundabygden finns stark potential för att nå det målet. Nu pågår ett strategiskt arbete för att stärka den regionen, och där är Umeå universitet en viktig spelare. – Vill man utveckla en hel kommun behöver man se utanför tätorten. Och vi behöver dra lärdomar av andra, liknande platser, säger Dieter Müller, professor i kulturgeografi och vice rektor vid Umeå universitet.

Bjästa och Köpmanholmen förbereds för fortsatt tillväxt

Bjästa och Köpmanholmen har de senaste åren vuxit vad gäller etableringar, då mark i området blivit mer och mer attraktiv för företag. Örnsköldsviks Kommun vill nu ha en beredskap även för framtida utvecklingar och arbetar därför proaktivt i området. – Vi har anskaffat mer mark fr å n privatpersoner för att nya etableringar ska kunna ske, men även för att de befintliga företagen på platsen ska ha möjlighet till expan sion, berättar näringslivsutvecklare Sebastian Arnehed.

Skyttis fylls med ännu fler möjligheter

Utvecklingen av Skyttis friluftsområde pågår med såväl underhåll som nysatsningar. Efter positivt beslut från Arvsfonden om medel för byggandet av skidskytteanläggning är utvecklingen stark för vinteridrotterna. Nya konstgräsmattor är även på plats och hela anläggningen är under utredning och översyn. – Anslaget är brett där mycket utgår från idrottsföreningar, spontanaktiviteter och friluftsliv, men det vore jätteroligt om Skyttis i framtiden skulle betyda mycket för ett levande närområde att känna stolthet kring, berättar Sune Westberg, chef för kultur- och fritidsavdelningen på Örnsköldsviks kommun.