Knightecs konferens ger ringar på vattnet för Örnsköldsvik

Knightec har rötterna i Örnsköldsvik och är ett tjänstebolag specialiserade på produkt- och tjänsteutveckling inom områden som rör energi, hållbarhet och cybersäkerhet. När det var dags för företagets årliga konferens föll valet av plats på Höga Kusten och Örnsköldsvik.

– Vi såg fantastiska möjligheter att skapa något unikt, minnesvärt och hållbart i Höga Kusten. Därför behöver man inte alltid åka utomlands och tro att det är bättre där, konstaterar Jens Kallin, Chief Marketing Officer på Knightec.

Över 800 personer totalt deltog i lördagens workshop i Hägglunds Arena.

Över 800 personer totalt deltog i lördagens workshop i Hägglunds Arena.

Det blev två händelserika dagar i mitten av september för företaget Knightec med aktiviteter, workshops, utbyten med kunder och inte minst storartade naturupplevelser. Efter inledande lunch på Skuleberget följde en mängd olika aktiviteter som klättring, vandring, trail-löpning och konstnärer i naturen. Lokala krögare, med råvaror från närområdet, stod för middag innan kvällen avslutades med umgänge och uppträdanden.

– Vi var 750 personer som reste till Höga Kusten från tolv olika platser. Hela Skuleberget kom till användning under den första dagen istället för att vi enbart skulle varit i en traditionell konferenslokal, eller i en storstad, berättar Kallin.

Lördagens huvudlokal var Hägglunds Arena där anställda först samlades tillsammans med kunder, partners, kommunrepresentanter och inbjudna gäster som affärsgurun Kjell A Nordström, AI-forskaren Rickard Solberg, politiker Maud Olofsson och Traton Groups Catharina Modahl Nilsson. Där efter blev det workshop, och det en av landets största i sitt slag. Fem företag fick komma in med skarpa case som medarbetarna i grupper jobbade kreativt med under tre intensiva timmar, för att sedan presentera lösningar på.

– Vi måste vara relevanta för våra kunder och vill därför alltid bjuda in duktiga människor med ett utifrånperspektiv. Genom att förena våra krafter lyckades vi skapa ett program som inte bara erbjöd besökarna en enastående naturupplevelse, utan även gav möjlighet att ta del av insikter från några av branschens mest inflytelserika personligheter. Talarna delade en gemensam egenskap – modet att vara pionjärer, att utforska det okända och att utmana etablerade normer, berättar Kallin.

 

Genom att förena våra krafter lyckades vi skapa ett program som inte bara erbjöd besökarna en enastående naturupplevelse, utan även gav möjlighet att ta del av insikter från några av branschens mest inflytelserika personligheter.

Förutom Skuleberget och Hägglunds Arena, där även den avslutande galamiddagen ägde rum, använde Knightec i stort sett varje tillgängligt hotellrum i Örnsköldsvik under helgen och en stor mängd lunchrestauranger under lördagen.

– En unik del av Knightecs konferens var det stora antalet deltagare och där fick vi bevis för att den plattform vi skapat i regionen klarar av det. Som ringar på vattnet har det här även inneburit nya förfrågningar av stora konferensen till Örnsköldsvik, vilket givetvis är väldigt positivt, berättar Marlene Jonasson Bolstad, näringslivsutvecklare på Örnsköldsviks kommun.


– Oron fanns givetvis inför researrangemanget, vädret, men även om att 800 personer kanske skulle vara lite många. Men allt blev över förväntan och mixen blev unik mellan naturen och föreläsarna, workshops och andra festligheter på en och samma plats. Alla var otroligt hjälpsamma och nyckeln till att det fungerade var att leverantörer, kunder, näringsliv, kommunerna och alla lokala förmågor arbetade tillsammans, avslutar Jens Kallin.

Evolve symbol

Relationer är nyckeln till framgång

Jonsson och Söner har utvecklats från en småskalig verksamhet till en internationell aktör inom mobila stenkrossverk. Bakom framgången ligger år av hårt arbete, driv och fokus på utveckling. Men framför allt av goda relationer till kunder, medarbetare och leverantörer. Nu läggs nästa växel in. – Vi ska växa, säger Per-Olof Nilsson, företagets vd.

Starkare arbetsmarknadsregion ska få Örnsköldsvik att växa

Örnsköldsviks kommun vill och ska växa. I Grundsundabygden finns stark potential för att nå det målet. Nu pågår ett strategiskt arbete för att stärka den regionen, och där är Umeå universitet en viktig spelare. – Vill man utveckla en hel kommun behöver man se utanför tätorten. Och vi behöver dra lärdomar av andra, liknande platser, säger Dieter Müller, professor i kulturgeografi och vice rektor vid Umeå universitet.

Bjästa och Köpmanholmen förbereds för fortsatt tillväxt

Bjästa och Köpmanholmen har de senaste åren vuxit vad gäller etableringar, då mark i området blivit mer och mer attraktiv för företag. Örnsköldsviks Kommun vill nu ha en beredskap även för framtida utvecklingar och arbetar därför proaktivt i området. – Vi har anskaffat mer mark fr å n privatpersoner för att nya etableringar ska kunna ske, men även för att de befintliga företagen på platsen ska ha möjlighet till expan sion, berättar näringslivsutvecklare Sebastian Arnehed.

Skyttis fylls med ännu fler möjligheter

Utvecklingen av Skyttis friluftsområde pågår med såväl underhåll som nysatsningar. Efter positivt beslut från Arvsfonden om medel för byggandet av skidskytteanläggning är utvecklingen stark för vinteridrotterna. Nya konstgräsmattor är även på plats och hela anläggningen är under utredning och översyn. – Anslaget är brett där mycket utgår från idrottsföreningar, spontanaktiviteter och friluftsliv, men det vore jätteroligt om Skyttis i framtiden skulle betyda mycket för ett levande närområde att känna stolthet kring, berättar Sune Westberg, chef för kultur- och fritidsavdelningen på Örnsköldsviks kommun.