Innovationsarbete bär frukt i Örnsköldsvik

Innovation drivs bäst i samverkan – det är framgångsreceptet för BizMaker, den regionala innovationsaktören som de senaste åren odlat fram flera uppmärksammade startup-bolag. Med etableringar som Cinis Fertilizer i Köpmanholmen börjar effekterna nu synas i verkligheten, och Örnsköldsvik står alltmer i centrum.

– Det visar att hårt arbete och en bra metod attraherar företag från hela Sverige att etablera sig i Västernorrland och i Örnsköldsvik, säger BizMakers vd Matts Nyman.

BizMakers vd Matts Nyman.

BizMaker arbetar med att på olika sätt stötta människor med en innovativ affärsidé. Beroende på var i processen man befinner sig kan BizMakers affärsrådgivare hjälpa till genom olika affärsutvecklingsinsatser. Fredrik Holmgren, näringslivschef på Örnsköldsviks kommun, ser BizMaker som en viktig del i kommunens framtidsarbete.

– Vi ska bli 5 000 fler och skapa 2 000 nya jobb till 2030. Det är inte det offentliga som ska växa, utan näringslivet. Örnsköldsvik är till stor del en industristad, och grunden för industri är innovation. Vi vill hjälpa kreativa människor att få utväxling på sina idéer, säger Fredrik Holmgren.

BizMakers affärsutvecklingsprogram Forest Business Accelerator har just avslutat sin femte omgång, och har under åren bidragit till att innovativa tjänster och produkter med koppling till skogsindustrin blivit verklighet. Bland annat Cinis Fertilizers planerade satsning på en produktionsanläggning för kravgodkänt mineralgödsel och bordssalt i Köpmanholmen har fått draghjälp genom Forest Business Accelerator.


Där är RISE Processum en viktig partner, som också bidragit till att satsningar i Örnsköldsvik fått allt större utrymme.

Örnsköldsviks styrka är dels den starka industrin, dels RISE Processum och den nya testbädden som byggs där. Den är oerhört viktig för hela vår region och kommer att vara en nyckel när vi i framtiden pratar om bioekonomi, säger Matts Nyman.

Under 2021 tillkom även Future Industry Accelerator, ett affärsutvecklingsprogram med bas i Örnsköldsvik där både BAE Systems Hägglunds och Bosch Rexroth i Mellansel varit partners och därmed upplåtit resurser och erfarenhet till deltagarna.

– De allra flesta är småföretagare, som deltagarna i BizMakers program. Men även ”drakarna” började någon gång med att en innovatör satt och klurade på något, med ritningar i byrålådan, och fick möjlighet att förverkliga sin idé, säger Fredrik Holmgren.

Under året som gått har Örnsköldsvik stigit in som en av BizMakers fyra ägarkommuner. Verksamheten finansieras genom pengar från kommuner, region, statliga Vinnova och EU-medel genom Tillväxtverket. Fredrik Holmgren och Matts Nyman delar förhoppningen om att hitta en ny basfinansiering som ska göra det lättare att hjälpa företagen långsiktigt, bortom projektfasen som alltid har ett bestämt slutdatum.

– Jag tror verkligen att tillsammans är bättre än var och en för sig. Jag fick höra en lysande jämförelse mellan världsrekordtiderna på 400 meter. Det individuella rekordet ligger kring 43 sekunder. Men det finns också ett annat rekord – på 36 sekunder! Skillnaden? Ja, 36 sekunder var en stafett där flera hjälptes åt, avslutar Fredrik Holmgren.

Evolve symbol

Maker Town – en hyllning till innovationskraften i Örnsköldsvik

Öviksmässan har blivit ett återkommande och uppskattat inslag under Kristi himmelfärdshelgen i Örnsköldsvik. I år får mässan gott sällskap av en festival med fokus på innovation och kreativitet. I maj vankas nämligen premiär av Maker Town, en festival som arrangeras av Innovationsbolaget Örnsköldsvik i samarbete med ett stort antal lokala aktörer.

3D-printing ger ingenjörsbyrån ytterligare en dimension

Ovinge Ingenjörsbyrå är ett företag som levererar tjänster och resurser inom mekanik, el-mekanik och mjukvara. Med 39 anställda, där många är resurser ute hos kunder, har en del av verksamheten nu tagit en större plats den senaste tiden tack vare en unik investering i 3D-skrivaren Massivit 3D 5000.

En värld av smaker att upptäcka i Örnsköldsvik

De senaste åren har det fullständigt exploderat av restauranger och matställen i Örnsköldsvik. Här finns numera något för alla smaker. – Gemenskapen är väldigt fin mellan restaurangerna, vi uppmuntrar varandra, säger Malin Gulliksson som driver Malins Bistro.

Nytt företag vill utveckla rese- och upplevelsebranschen

Företaget Your Brand Travels målsättning är att öka kundernas lojalitet till företag. Det kan göras på olika sätt, men företagets affärsidé är genom resor och upplevelser. - Vi vill hjälpa varumärken att växa, behålla och attrahera nya kunder, säger Tamer Khairy, företagets vd.