Ännu en rekordsommar för Höga Kustens turismföretagare

2,8 miljoner sköna timmars semestersömn – eller 359 619 kommersiella gästnätter. Så lyder årets nya all time high för juni, juli och augusti i Höga Kusten. I Örnsköldsviks kommun noterades närmare 40 000 resor med M/F Ulvön och M/F Minerva, vilket förstärker skärgårdens plats bland de mest populära besöksmålen.

Ulvöhamn är ett av skärgårdens mest populära besöksmål. På bilden HKD:s vd Mia Karlsson.

Jämfört med 2019, året före pandemin, har antalet nätter på hotell, stugor och vandrarhem under augusti ökat med 39 procent. Ökningen för hela sommarperioden är 21 procent. Siffrorna för campingarnas beläggning kommer i början av 2022.

– Företagens känsla har varit att det varit en bra sommar, säger Mickael Englund på Höga Kusten Turism som ägs av företagare i regionen.

Sifforna kommer från Tillväxtverkets officiella inkvarteringsstatistik. Höga Kustens Destinationsutveckling, som ägs av de fyra Höga Kusten-kommunerna Örnsköldsvik, Kramfors, Härnösand och Sollefteå, gläds i ett pressmeddelande över ännu en rekordsommar.

– För oss som bor här ger en tillväxt inom besöksnäringen bland annat omsättning till näringslivet och kommunerna, ökad sysselsättning samt ett ökat produktutbud, säger HKD:s vd Mia Karlsson.

Evolve symbol

Maker Town – en hyllning till innovationskraften i Örnsköldsvik

Öviksmässan har blivit ett återkommande och uppskattat inslag under Kristi himmelfärdshelgen i Örnsköldsvik. I år får mässan gott sällskap av en festival med fokus på innovation och kreativitet. I maj vankas nämligen premiär av Maker Town, en festival som arrangeras av Innovationsbolaget Örnsköldsvik i samarbete med ett stort antal lokala aktörer.

3D-printing ger ingenjörsbyrån ytterligare en dimension

Ovinge Ingenjörsbyrå är ett företag som levererar tjänster och resurser inom mekanik, el-mekanik och mjukvara. Med 39 anställda, där många är resurser ute hos kunder, har en del av verksamheten nu tagit en större plats den senaste tiden tack vare en unik investering i 3D-skrivaren Massivit 3D 5000.

En värld av smaker att upptäcka i Örnsköldsvik

De senaste åren har det fullständigt exploderat av restauranger och matställen i Örnsköldsvik. Här finns numera något för alla smaker. – Gemenskapen är väldigt fin mellan restaurangerna, vi uppmuntrar varandra, säger Malin Gulliksson som driver Malins Bistro.

Nytt företag vill utveckla rese- och upplevelsebranschen

Företaget Your Brand Travels målsättning är att öka kundernas lojalitet till företag. Det kan göras på olika sätt, men företagets affärsidé är genom resor och upplevelser. - Vi vill hjälpa varumärken att växa, behålla och attrahera nya kunder, säger Tamer Khairy, företagets vd.