Nya företag satsar i lågkonjunktur

Satsa i motvind. Det är precis vad några företagare i Örnsköldsvik
valt att göra. Nyligen öppnade butikskedjan Rituals i Oscargallerian och Gå & Löpkliniken på Storgatan, samt Signerat M har ny ägare.
Detta är några av flera exempel!

Magdalena Zunino Åberg öppnar inom kort Gå & Löpkliniken längs Storgatan.

Magdalena Zunino Åberg öppnar inom kort Gå & Löpkliniken längs Storgatan.

Den ena hade egentligen inga planer på att driva butik, den andra hade svårt att hitta en lämplig anställning utifrån kompetens, erfarenheter och intresse. Den tredje är numera butikschef för Oskargallerians senaste tillskott.

Nu har Sandra Johansson övertagit inredningsbutiken Signerat M, Magdalena Zunino Åberg skapar sitt drömjobb och öppnar inom kort Gå & Löpkliniken längs Storgatan och Emelie Hansen är butikschef på Rituals.

– Jag ville inte ge upp min karriär när vi flyttade från Linköping till min hemstad Örnsköldsvik. Av ren chansning hörde jag av mig till Gå & Löpkliniken i Umeå. De trodde på mig och har gått in som delägare i kliniken. Utan dem hade det varit övermäktigt, säger Magdalena.

Nu är förväntningarna stora för Magdalena som efter ett omtumlande cancerbesked med efterföljande behandling fick pausa planerna.

– Det här är en långsiktig satsning och jag hoppas skapa långsiktiga relationer. Jag vill skapa en personlig klinik där alla känner sig välkomna och får hjälp med sina utmaningar, oavsett om det handlar om rätt inlägg, sko eller träningstips. Rörelse är den viktigaste medicinen i livet. Sitt inte still om du får problem utan sök hjälp – och ha samtidigt realistiska förväntningar.

 Jag ser ljust på framtiden trots lågkonjunktur. Öviksborna är trogna kunder som värnar om det lokala.

Bara ett stenkast från kliniken ligger den etablerade butiken Signerat M, samma lokal som tidigare men nu med ny ägare vid rodret.

Sandra Johansson hade egentligen inga planer på att överta inredningsbutiken Signerat M men efter att ha sett att den låg ute till försäljning kunde hon inte släppa tanken. Påhejad av maken valde inredningsintresserade Sandra att gå från ord till handling och i november i fjol, lagom till julruschen, tog hon över butiken.

– Det har varit intensivt med mycket nytt att lära men det har samtidigt varit jätteroligt. Jag har inte ångrat mig en sekund. Sedan jag öppnade har jag fått mycket hjälp och uppmuntran, inte minst av Mona som tidigare ägde butiken och likaså genom Digistads kurs i digitalisering.

Nu driver hon två företag. Frisörsalongen Två saxar i Guldläget och Signerat M.

– Jag ser ljust på framtiden trots lågkonjunktur. Öviksborna är trogna kunder som värnar om det lokala.

För bara några veckor valde butikskedjan Rituals att öppna i Örnsköldsvik. En väldoftande butik för kropp och hem.

– Det har länge varit på tal inom företaget att det borde öppna en butik i Örnsköldsvik. Det här är en köpstark stad med en bred mängd av målgrupper, säger Emelie.

Starten har varit över förväntan. Nu siktar Emelie framåt.

– Det har varit jätterolig. Lite stressig emellanåt och lite tomt på hyllorna men det är ett bra betyg. Det märks att det har varit efterlängtat med Rituals i stan. Mina förväntningar är jättehöga och idéerna är många, avslutar Emelie.

Sandra Johansson, Magdalena Zunino Åberg och Emelie Hansen har positiv framtidstro inom handeln.

Sandra Johansson, Magdalena Zunino Åberg och Emelie Hansen har positiv framtidstro inom handeln.

Evolve symbol

Relationer är nyckeln till framgång

Jonsson och Söner har utvecklats från en småskalig verksamhet till en internationell aktör inom mobila stenkrossverk. Bakom framgången ligger år av hårt arbete, driv och fokus på utveckling. Men framför allt av goda relationer till kunder, medarbetare och leverantörer. Nu läggs nästa växel in. – Vi ska växa, säger Per-Olof Nilsson, företagets vd.

Starkare arbetsmarknadsregion ska få Örnsköldsvik att växa

Örnsköldsviks kommun vill och ska växa. I Grundsundabygden finns stark potential för att nå det målet. Nu pågår ett strategiskt arbete för att stärka den regionen, och där är Umeå universitet en viktig spelare. – Vill man utveckla en hel kommun behöver man se utanför tätorten. Och vi behöver dra lärdomar av andra, liknande platser, säger Dieter Müller, professor i kulturgeografi och vice rektor vid Umeå universitet.

Bjästa och Köpmanholmen förbereds för fortsatt tillväxt

Bjästa och Köpmanholmen har de senaste åren vuxit vad gäller etableringar, då mark i området blivit mer och mer attraktiv för företag. Örnsköldsviks Kommun vill nu ha en beredskap även för framtida utvecklingar och arbetar därför proaktivt i området. – Vi har anskaffat mer mark fr å n privatpersoner för att nya etableringar ska kunna ske, men även för att de befintliga företagen på platsen ska ha möjlighet till expan sion, berättar näringslivsutvecklare Sebastian Arnehed.

Skyttis fylls med ännu fler möjligheter

Utvecklingen av Skyttis friluftsområde pågår med såväl underhåll som nysatsningar. Efter positivt beslut från Arvsfonden om medel för byggandet av skidskytteanläggning är utvecklingen stark för vinteridrotterna. Nya konstgräsmattor är även på plats och hela anläggningen är under utredning och översyn. – Anslaget är brett där mycket utgår från idrottsföreningar, spontanaktiviteter och friluftsliv, men det vore jätteroligt om Skyttis i framtiden skulle betyda mycket för ett levande närområde att känna stolthet kring, berättar Sune Westberg, chef för kultur- och fritidsavdelningen på Örnsköldsviks kommun.