Nya företag satsar i lågkonjunktur

Satsa i motvind. Det är precis vad några företagare i Örnsköldsvik
valt att göra. Nyligen öppnade butikskedjan Rituals i Oscargallerian och Gå & Löpkliniken på Storgatan, samt Signerat M har ny ägare.
Detta är några av flera exempel!

Magdalena Zunino Åberg öppnar inom kort Gå & Löpkliniken längs Storgatan.

Magdalena Zunino Åberg öppnar inom kort Gå & Löpkliniken längs Storgatan.

Den ena hade egentligen inga planer på att driva butik, den andra hade svårt att hitta en lämplig anställning utifrån kompetens, erfarenheter och intresse. Den tredje är numera butikschef för Oskargallerians senaste tillskott.

Nu har Sandra Johansson övertagit inredningsbutiken Signerat M, Magdalena Zunino Åberg skapar sitt drömjobb och öppnar inom kort Gå & Löpkliniken längs Storgatan och Emelie Hansen är butikschef på Rituals.

– Jag ville inte ge upp min karriär när vi flyttade från Linköping till min hemstad Örnsköldsvik. Av ren chansning hörde jag av mig till Gå & Löpkliniken i Umeå. De trodde på mig och har gått in som delägare i kliniken. Utan dem hade det varit övermäktigt, säger Magdalena.

Nu är förväntningarna stora för Magdalena som efter ett omtumlande cancerbesked med efterföljande behandling fick pausa planerna.

– Det här är en långsiktig satsning och jag hoppas skapa långsiktiga relationer. Jag vill skapa en personlig klinik där alla känner sig välkomna och får hjälp med sina utmaningar, oavsett om det handlar om rätt inlägg, sko eller träningstips. Rörelse är den viktigaste medicinen i livet. Sitt inte still om du får problem utan sök hjälp – och ha samtidigt realistiska förväntningar.

 Jag ser ljust på framtiden trots lågkonjunktur. Öviksborna är trogna kunder som värnar om det lokala.

Bara ett stenkast från kliniken ligger den etablerade butiken Signerat M, samma lokal som tidigare men nu med ny ägare vid rodret.

Sandra Johansson hade egentligen inga planer på att överta inredningsbutiken Signerat M men efter att ha sett att den låg ute till försäljning kunde hon inte släppa tanken. Påhejad av maken valde inredningsintresserade Sandra att gå från ord till handling och i november i fjol, lagom till julruschen, tog hon över butiken.

– Det har varit intensivt med mycket nytt att lära men det har samtidigt varit jätteroligt. Jag har inte ångrat mig en sekund. Sedan jag öppnade har jag fått mycket hjälp och uppmuntran, inte minst av Mona som tidigare ägde butiken och likaså genom Digistads kurs i digitalisering.

Nu driver hon två företag. Frisörsalongen Två saxar i Guldläget och Signerat M.

– Jag ser ljust på framtiden trots lågkonjunktur. Öviksborna är trogna kunder som värnar om det lokala.

För bara några veckor valde butikskedjan Rituals att öppna i Örnsköldsvik. En väldoftande butik för kropp och hem.

– Det har länge varit på tal inom företaget att det borde öppna en butik i Örnsköldsvik. Det här är en köpstark stad med en bred mängd av målgrupper, säger Emelie.

Starten har varit över förväntan. Nu siktar Emelie framåt.

– Det har varit jätterolig. Lite stressig emellanåt och lite tomt på hyllorna men det är ett bra betyg. Det märks att det har varit efterlängtat med Rituals i stan. Mina förväntningar är jättehöga och idéerna är många, avslutar Emelie.

Sandra Johansson, Magdalena Zunino Åberg och Emelie Hansen har positiv framtidstro inom handeln.

Sandra Johansson, Magdalena Zunino Åberg och Emelie Hansen har positiv framtidstro inom handeln.

Evolve symbol

Maker Town – en hyllning till innovationskraften i Örnsköldsvik

Öviksmässan har blivit ett återkommande och uppskattat inslag under Kristi himmelfärdshelgen i Örnsköldsvik. I år får mässan gott sällskap av en festival med fokus på innovation och kreativitet. I maj vankas nämligen premiär av Maker Town, en festival som arrangeras av Innovationsbolaget Örnsköldsvik i samarbete med ett stort antal lokala aktörer.

3D-printing ger ingenjörsbyrån ytterligare en dimension

Ovinge Ingenjörsbyrå är ett företag som levererar tjänster och resurser inom mekanik, el-mekanik och mjukvara. Med 39 anställda, där många är resurser ute hos kunder, har en del av verksamheten nu tagit en större plats den senaste tiden tack vare en unik investering i 3D-skrivaren Massivit 3D 5000.

En värld av smaker att upptäcka i Örnsköldsvik

De senaste åren har det fullständigt exploderat av restauranger och matställen i Örnsköldsvik. Här finns numera något för alla smaker. – Gemenskapen är väldigt fin mellan restaurangerna, vi uppmuntrar varandra, säger Malin Gulliksson som driver Malins Bistro.

Nytt företag vill utveckla rese- och upplevelsebranschen

Företaget Your Brand Travels målsättning är att öka kundernas lojalitet till företag. Det kan göras på olika sätt, men företagets affärsidé är genom resor och upplevelser. - Vi vill hjälpa varumärken att växa, behålla och attrahera nya kunder, säger Tamer Khairy, företagets vd.