Nya företag satsar i lågkonjunktur

Satsa i motvind. Det är precis vad några företagare i Örnsköldsvik
valt att göra. Nyligen öppnade butikskedjan Rituals i Oscargallerian och Gå & Löpkliniken på Storgatan, samt Signerat M har ny ägare.
Detta är några av flera exempel!

Magdalena Zunino Åberg öppnar inom kort Gå & Löpkliniken längs Storgatan.

Magdalena Zunino Åberg öppnar inom kort Gå & Löpkliniken längs Storgatan.

Den ena hade egentligen inga planer på att driva butik, den andra hade svårt att hitta en lämplig anställning utifrån kompetens, erfarenheter och intresse. Den tredje är numera butikschef för Oskargallerians senaste tillskott.

Nu har Sandra Johansson övertagit inredningsbutiken Signerat M, Magdalena Zunino Åberg skapar sitt drömjobb och öppnar inom kort Gå & Löpkliniken längs Storgatan och Emelie Hansen är butikschef på Rituals.

– Jag ville inte ge upp min karriär när vi flyttade från Linköping till min hemstad Örnsköldsvik. Av ren chansning hörde jag av mig till Gå & Löpkliniken i Umeå. De trodde på mig och har gått in som delägare i kliniken. Utan dem hade det varit övermäktigt, säger Magdalena.

Nu är förväntningarna stora för Magdalena som efter ett omtumlande cancerbesked med efterföljande behandling fick pausa planerna.

– Det här är en långsiktig satsning och jag hoppas skapa långsiktiga relationer. Jag vill skapa en personlig klinik där alla känner sig välkomna och får hjälp med sina utmaningar, oavsett om det handlar om rätt inlägg, sko eller träningstips. Rörelse är den viktigaste medicinen i livet. Sitt inte still om du får problem utan sök hjälp – och ha samtidigt realistiska förväntningar.

 Jag ser ljust på framtiden trots lågkonjunktur. Öviksborna är trogna kunder som värnar om det lokala.

Bara ett stenkast från kliniken ligger den etablerade butiken Signerat M, samma lokal som tidigare men nu med ny ägare vid rodret.

Sandra Johansson hade egentligen inga planer på att överta inredningsbutiken Signerat M men efter att ha sett att den låg ute till försäljning kunde hon inte släppa tanken. Påhejad av maken valde inredningsintresserade Sandra att gå från ord till handling och i november i fjol, lagom till julruschen, tog hon över butiken.

– Det har varit intensivt med mycket nytt att lära men det har samtidigt varit jätteroligt. Jag har inte ångrat mig en sekund. Sedan jag öppnade har jag fått mycket hjälp och uppmuntran, inte minst av Mona som tidigare ägde butiken och likaså genom Digistads kurs i digitalisering.

Nu driver hon två företag. Frisörsalongen Två saxar i Guldläget och Signerat M.

– Jag ser ljust på framtiden trots lågkonjunktur. Öviksborna är trogna kunder som värnar om det lokala.

För bara några veckor valde butikskedjan Rituals att öppna i Örnsköldsvik. En väldoftande butik för kropp och hem.

– Det har länge varit på tal inom företaget att det borde öppna en butik i Örnsköldsvik. Det här är en köpstark stad med en bred mängd av målgrupper, säger Emelie.

Starten har varit över förväntan. Nu siktar Emelie framåt.

– Det har varit jätterolig. Lite stressig emellanåt och lite tomt på hyllorna men det är ett bra betyg. Det märks att det har varit efterlängtat med Rituals i stan. Mina förväntningar är jättehöga och idéerna är många, avslutar Emelie.

Sandra Johansson, Magdalena Zunino Åberg och Emelie Hansen har positiv framtidstro inom handeln.

Sandra Johansson, Magdalena Zunino Åberg och Emelie Hansen har positiv framtidstro inom handeln.

Evolve symbol

Autonoma flygplatser – framtidens lösningar finns i Örnsköldsvik

Örnsköldsvik Airport ligger i framkant av den teknologiska utvecklingen inom flygplatsdrift. Genom ett treårigt forskningsprojekt vid Mittuniversitetet har flera betydande framsteg gjorts för att skapa framtidens flygplats, där autonoma och fjärrstyrda system spelar en central roll. – Vi är långt fram utvecklingsmässigt när det gäller framtida lösningar och utveckling av flygplatser i Sverige, säger Robert Gyllroth, vd för Örnsköldsvik Airport.

Stark tillväxt för cleantech-företag från Örnsköldsvik

Järven Ecotech och Tecomatic Entreprenad har gått samman i ett nytt bolag under namnet Tecomatic. Verksamheten stannar i Örnsköldsvik där företaget har rötter sedan drygt 50 år tillbaka. – Vi har en stark tilltro till regionen och god industrisamverkan i Örnsköldsvik, med mindre tillverkare på orten som sluter upp när vi behöver hjälp, berättar Emil Eriksson, regionchef för vattenrening i region norr.

Starkare arbetsmarknad än någonsin i Örnsköldsvik

Arbetsmarknaden är stark i Västernorrland där Örnsköldsvik och Ånge är platserna där arbetslösheten minskat mest. Sedan maj 2023 ligger även länet under riksgenomsnittet gällande arbetslöshet. – Mycket är naturligtvis kopplat till bristen på kompetens hos företag som söker arbetskraft. Men arbetslösheten har gått ner hos alla våra prioriterade grupper, vilket är glädjande, berättar Erik Borg, företagsrådgivare på Arbetsförmedlingen Västernorrland.

Ny pilothall klar – lockar forskare från hela världen

För fyra år sedan fick det statliga forskningsinstitutet RISE 350 miljoner kronor för att utveckla det centrum för bioekonomi som redan etablerats i Örnsköldsvik. Pengarna har använts till att bygga en ny pilothall på Domsjöområdet, där High Coast Innovation Park samlar företag och forskare som tar fram nya produkter och användningsområden för biomassa från skogsindustrin.