Maker Town – en hyllning
till innovationskraften i Örnsköldsvik

Öviksmässan har blivit ett återkommande och uppskattat inslag under
Kristi himmelfärdshelgen i Örnsköldsvik. I år får mässan gott sällskap av en festival med fokus på innovation och kreativitet. I maj vankas nämligen premiär av Maker Town, en festival som arrangeras av Innovationsbolaget Örnsköldsvik i samarbete med ett stort antal lokala aktörer.

Marlene Johansson och Angelica Lundqvist på Innovationsbolaget bjuder in till festival i maj.

Marlene Johansson och Angelica Lundqvist på Innovationsbolaget bjuder in till festival i maj.

Det nybildade innovationsbolaget, med VD Marlene Johansson i spetsen, har minst sagt bråda dagar. De har precis fått nyckeln till sin nya lokal som ska utformas till en innovativ och kreativ mötesplats. Dessutom är de i full gång med att arrangera Maker Town – en festival som ska tjäna samma syfte som lokalerna, men där mötesplatsen blir Örnsköldsvik.

Med Maker Town vill arrangörerna lyfta fram och hylla innovationskraften och kreativiteten i Örnsköldsvik. Tanken är att människor i olika åldrar och med olika bakgrund kan träffas och låta sig inspireras av varandra. Programmet bjuder in till upplevelser inom gastronomi, design, teknik, musik, konst och mode och går av stapeln den 18-20 maj.

– Många säger att Örnsköldsvik är och alltid har varit en stad av makers. Allt från entreprenörer, hemmasnickare, ingenjörer, musikmakare, med flera, har under många år bidragit till den entreprenörsanda och innovationskraft som råder i stan. Som ny i stan är jag imponerad av drivet hos alla jag träffar, konstaterar Marlene.

Många säger att Örnsköldsvik är och alltid har varit en stad av makers.

Marlene får starkt medhåll av Angelica Lundqvist. Angelica läser kulturentreprenörskap vid Umeå Universitet och gör sin praktik på Innovationsbolaget. Hon är uppvuxen i stan och ser sin framtid i Örnsköldsvik efter universitetsstudierna. Hon håller med om att entreprenörsandan är stark i stan och uppmuntrar företag, föreningar och organisationer att engagera sig i Maker Town genom att arrangera en aktivitet under festivalen.

– Programmet är under uppbyggnad och planeringen sker i nära samarbete med Öviksmässan. Det blir allt från musik som spelas på bakgårdar, smakpromenad, en hållbar modefestival till utställningar, panelsamtal, föreläsningar och mycket mer, säger Angelica.

– Festivalprogrammet färdigställs och presenteras i början av april. Tveka inte att kontakta oss om du vill bidra med aktiviteter eller om du har tips och idéer. Tillsammans kan vi göra den här festivalen till en succé, avslutar Marlene.

För mer information och kontaktuppgifter, se www.makertown.se. Länk till annan webbplats.

Evolve symbol

3D-printing ger ingenjörsbyrån ytterligare en dimension

Ovinge Ingenjörsbyrå är ett företag som levererar tjänster och resurser inom mekanik, el-mekanik och mjukvara. Med 39 anställda, där många är resurser ute hos kunder, har en del av verksamheten nu tagit en större plats den senaste tiden tack vare en unik investering i 3D-skrivaren Massivit 3D 5000.

En värld av smaker att upptäcka i Örnsköldsvik

De senaste åren har det fullständigt exploderat av restauranger och matställen i Örnsköldsvik. Här finns numera något för alla smaker. – Gemenskapen är väldigt fin mellan restaurangerna, vi uppmuntrar varandra, säger Malin Gulliksson som driver Malins Bistro.

Nytt företag vill utveckla rese- och upplevelsebranschen

Företaget Your Brand Travels målsättning är att öka kundernas lojalitet till företag. Det kan göras på olika sätt, men företagets affärsidé är genom resor och upplevelser. - Vi vill hjälpa varumärken att växa, behålla och attrahera nya kunder, säger Tamer Khairy, företagets vd.

Nya företag satsar i lågkonjunktur

Satsa i motvind. Det är precis vad några företagare i Örnsköldsvik valt att göra. Nyligen öppnade butikskedjan Rituals i Oscargallerian och Gå & Löpkliniken på Storgatan, samt Signerat M har ny ägare. Detta är några av flera exempel!