Länk till startsidan
  • Du är här:
  • Startsida
  • Aktuella händelser
  • DIS - Smidig process för upphandling
Två personer samtalar vid en dator.

Kommunens dynamiska inköpssystem är en elektronisk metod för upphandling, anslut dig till kommunens DIS:ar inom livsmedel, nätverksprodukter eller IT-tjänster.

DIS - Smidig process för upphandling

Är du företagare inom livsmedelsproduktion, säljer nätverksprodukter eller IT-tjänster? Då ska du passa på att ansöka om att delta i kommunens dynamiska inköpssystem, som kallas DIS.

Dynamiskt inköpssystem är en helt elektronisk metod för upphandling. Systemet liknar vanlig upphandling via ramavtal men är en snabbare process. Syftet med metoden är att bland annat underlätta för fler mindre och nya företag att vara med som leverantörer till kommunen. Det finns idag tre aktuella kategorier: livsmedel, nätverksprodukter samt IT-konsulter. När kommunen har behov att upphandla specifika tjänster eller produkter inom dessa kategorier kommer en förfrågan att skickas ut till de leverantörer som anslutit sig till kommunens DIS:ar.

– En DIS-upphandling är inte begränsad på samma sätt som ett ramavtal, utan nya leverantörer kan anslutas när som helst. Metoden möjliggör också för snabbare upphandling av tjänster och produkter inom de kategorier vi valt ut. Exempelvis kan kommunen ha behov av att upphandla färska morötter, ägg eller kyckling och då kan vi gå ut med förfrågan direkt till de leverantörer som finns i vårt system. Vi vill att så många leverantörer som möjligt ska ansluta sig och gärna fler lokala livsmedelsproducenter, säger Maria Gimbergsson, upphandlare på Örnsköldsviks kommun.

DIS:arna annonseras, likt alla aktuella upphandlingar, i kommunens upphandlingssystem e-Avrop. Du skickar in en ansökan om att få delta i DIS:en, vilket innebär att du vill komma med på listan med leverantörer. En upphandlare granskar sedan att du uppfyller ska-kraven och godkänner därefter din ansökan. Alla leverantörer som finns i kommunens DIS-system har möjlighet att svara på kommunens aktuella förfrågningar som skickas ut. En DIS-upphandling tar normalt sett kortare tid, anbudstiden måste vara minst tio dagar från att kommunen skickat ut en förfrågan till att leverantören ska lämna in sitt anbud.

Publicerad: