Coronaviruset och covid-19: Nya skärpta nationella föreskrifter för att bryta den ökade smittspridningen Läs mer om covid-19 och coronaviruset och hur Örnsköldsviks kommun hanterar coronapandemin.

Stäng

Du är här:

Naturvetenskapligt/tekniskt basår

Basår förbereder för universitet och högskolor. Oftast handlar det om matematik, biologi, fysik och kemi, som i olika grad krävs för behörighet till naturvetenskapliga och tekniska utbildningar.

Basår ordnas av många universitet och högskolor. Även hos Vuxenutbildningen kan du läsa motsvarande kurser på distans. Vad är skillnaden? Vi klargör i några punkter nedan.

 • Behörighet till basåret
  Till universitetets basår krävs grundläggande behörighetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster samt särskild behörighet i Matematik 2. Hos Vux kan du börja basåret utan att ha grundläggande behörighet (men du måste ha Matematik 2), och basårskurserna kan sedan bli en del av din grundläggande behörighet.
 • Studiemiljö
  På universitetet får du vistas i en akademisk miljö på studieorten. Vuxenutbildningens kurser ges på distans och du träffar inga studiekompisar.
 • Studietid och studietakt
  Universitetets basår är oftast på heltid i grupp under höst- och vårtermin. Hos Vux kan du välja studietakt och läsa även på sommaren.
 • Platsgaranti
  Den som klarar universitetets basår får ofta en garantiplats till en i förväg sökt utbildning. Garantiplatsen gäller inte till andra utbildningar på samma universitet, och inte heller till utbildningar på andra universitet. Betyg från Vux ger ingen platsgaranti någonstans.
 • Betyg
  På universitetets basår ges inga betyg som räknas in i ditt meritvärde ("ditt medelbetyg"). Om du får platsgaranti är ju detta ointressant, men om du söker fortsatt utbildning utan platsgaranti kan det vara bra att känna till. När du läser på Vux så kommer betygen att påverka ditt meritvärde, och det kan vara både uppåt och neråt. 
 • Pengar från CSN
  Du som är under 20 år - läs på länken om ekonomiskt stöd beroende på om du läser basåret på universitet eller på Vuxlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
 • Ansökan och konkurrens
  Till universitetet måste du söka senast 15 april varje år. Det är ofta konkurrens om platserna. Till Vux kan du söka närmare kursstart och de som söker får nästan alltid plats.

Så kan du läsa basåret hos Vuxenutbildningen

Kontakta en studie- och yrkesvägledare för att göra en individuell studieplan.

Matematik och fysik hör starkt samman. Du ska ha mattekunskaper motsvarande Matematik 2c innan du börja läsa fysik.

I tabellen finns en plan för heltid om du vill läsa alla kurser i matte, fysik, kemi och biologi. Observera att du inte måste läsa på heltid och inte heller alla kurser. Det finns alltså många varianter att diskutera med din studie- och yrkesvägledare.

 

Kurser

Poäng

Veckor

Matematik 2c ska vara klarMatematik 3c, Fysik 1a, Kemi 1

350

17

Matematik 4, Fysik 2, Biologi 1

300

15

Matematik 5, Kemi 2, Biologi 2

300

15

 

Sidan uppdaterades

2020-11-26

Sidansvarig: