Coronaviruset och covid-19: Nya skärpta nationella föreskrifter för att bryta den ökade smittspridningen Läs mer om covid-19 och coronaviruset och hur Örnsköldsviks kommun hanterar coronapandemin.

Stäng

Prövning

Formulär för anmälan till prövning finns längre ner på sidan.

 • Har du redan kunskaper i en hel kurs?
 • Eller vill du läsa på egen hand och sedan tenta av det du lärt dig?
 • Önskar du höja ett betyg från gymnasiet, som du inte är nöjd med?

Då kan du göra en prövning. Dina kunskaper i en hel kurs bedöms och betygssätts.

I prövningen får du ingen undervisning. Du måste själv skaffa de läromedel som du behöver för att förbereda dig. Du kan inte få studiemedel från csn.

Så här står det i Skollagen 20 kap 40 §:

Den som är bosatt i landet och vill ha betyg från kommunal vuxenutbildning ska ha möjlighet att genomgå prövning i alla kurser som det sätts betyg på och i gymnasiearbete. Detta gäller även den som tidigare har fått betyg på kursen eller gymnasiearbetet.


1. Prövning i gymnasial vux

 • Vi anlitar Arena Utbildning för prövning.
 • På länken finns en lista över aktuella kurser.
 • Du anmäler dig i formuläret nedan.
 • Prövningen innehåller alltid en skriftlig del på plats i Örnsköldsvik. Beroende på ämne kan det även ingå muntligt prov, laborationer och inlämning av skriftligt arbete.
 • Vi har prövningsperioder, se info nedan

2. Prövning i grundläggande vux

 • Prövningar görs hos Komvux Arken.
 • På länken finns en lista över aktuella kurser.
 • Du anmäler dig i formuläret nedan
 • Prövningen innehåller alltid en skriftlig del på plats i Örnsköldsvik. Det ingår också muntligt prov och inlämning av skriftliga arbeten.
 • Vi har prövningsperioder, se info nedan

3. Prövning i SFI

4. Prövning på gymnasieskolan

Du har rätt enligt gymnasieförordningen 8 kap. 25 §länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster att göra prövning på gymnasieskolan om du istället vill ha betyg därifrån. Du behöver inte vara elev där för att göra prövningen hos dem. I så fall kontaktar du gymnasieskolan direkt.

5. Prövning i annan kommun

Du har rätt att göra prövning i en annan kommun än hemkommunen. Det kan exempelvis vara aktuellt när kursen inte finns hos oss. I så fall måste du själv kontakta aktuell kommun.

Prövningsperioder

Du kan bara göra prövning under vissa perioder av året. På gymnasial vux och grundläggande vux gäller följande tider:

 • Våren 2021: veckorna 10-18 (8 mars - 7 maj). Prövningen startar officiellt på måndagar, även om skriftliga delar kan göras andra dagar i veckan. Du måste anmäla dig minst 4 veckor innan du vill göra prövningen. Sista anmälningsdag för att göra provet vecka 18 är den 4 april.
 • Hösten 2021: veckorna 37-45 (13 september - 12 november). Prövningen startar officiellt på måndagar, även om skriftliga delar kan göras andra dagar i veckan. Du måste anmäla dig minst 4 veckor innan du vill göra prövningen. Sista anmälningsdag för att göra provet vecka 45 är den 10 oktober.

Anmäl dig och betala

Avgiften är 500 kronor per kurs. Du betalar inget om du tidigare har fått betyget F eller IG på kursen och är elev hos oss (i andra kurser) samtidigt som du vill göra prövningen. I så fall måste du bifoga ditt IG/F-betyg.

Betala med Swish i samband med anmälan. Swishnumret är 123 562 2162. Skriv som meddelande ditt personnummer och den kurs som du ska pröva i (till exempel 950101-1234, Engelska 5). När du ska betala kommer det i din Swish-app att stå "Mottagare: Vuxenutbildningen Örnsköldsviks kommun".

Avgiften återbetalas aldrig. Det är därför viktigt att du vet vad prövningen innebär innan du anmäler dig. Du kan inte heller skjuta upp den anmälda prövningen till en senare prövningsperiod. Du får i sådana fall betala på nytt.


Skola där jag vill pröva * (obligatorisk)


Hur vill du få ditt betyg? (vid brådska bör du hämta det) * (obligatorisk)


Personuppgifter
Vad händer sen?

 • Skolan kommer att kontakta dig genom sms eller mejl med info om tid och plats för själva prövningen. Mejl från skolan kan tyvärr hamna i skräpposten.
 • Läraren sätter betyg efter avslutad prövning. Betyget överförs till Antagning.se, den nationella betygsdatabasen för universitet och högskolor. Söker du utbildningar på exempelvis yrkeshögskolor och folkhögskolor måste du själv skicka betyget till dem. Vill du ha betyget på papper fyller du i formuläret Beställa betyg.

Kan jag läsa kursen på vanligt sätt istället för prövning?

Du kan alltid söka till våra kurser. Om du inte har läst kursen förut, eller om du har fått ett icke godkänt betyg, är möjligheten stor att få en plats. Om du däremot redan har ett godkänt betyg i kursen kan du inte läsa den igen utan att ha särskilda skäl.

Sidan uppdaterades

2020-12-29

Sidansvarig:

Prövning sfi

Här finns info om du vill pröva i Svenska för invandrare