Coronaviruset och covid-19: Nya skärpta nationella föreskrifter för att bryta den ökade smittspridningen Läs mer om covid-19 och coronaviruset och hur Örnsköldsviks kommun hanterar coronapandemin.

Stäng

Du är här:

Behörighet och urval

Behörighet - uppfyller du kraven?

Bestämmelserna om behörighet finns i Skollagen (2010:800) 20 kap19-20 §§. Skolverket har skrivit förtydligande text om gymnasial nivålänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Du måste uppfylla fyra grundkrav:

 1. 20 år eller slutfört gymnasium
  Du är behörig från och med andra kalenderhalvåret (1 juli) det år du fyller 20 år. Om du har slutfört gymnasiet (med gymnasieexamen eller studiebevis) är du behörig även om du är yngre än 20. Det kan också finnas särskilda skäl för dig som är yngre än 20 och inte har slutfört gymnasiet, och i så fall beslutar rektor.
 2. Folkbokförd i Örnsköldsvik
  Du ska vara bosatt i Sverige och folkbokförd i Örnsköldsviks kommun. Annars måste du lämna ansökan till din hemkommun, som kan bevilja utbildningen.
 3. Du får inte läsa det du redan kan
  En förutsättning är att du saknar de kunskaper som utbildningen syftar till att ge. Du som redan har ett godkänt betyg från gymnasiet får endast läsa kursen på nytt om det finns särskilda skäl. Du kan dock alltid göra en prövning.
 4. Du ska ha förutsättningar att klara utbildningen
  Vilken nivå kan du börja på? I lagtexten står att du ska ha "förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen". Många kurser bygger på varandra och då ska du ha kunskaper motsvarande den underliggande kursen.

Rätt till komvux

Behörighet innebär inte automatiskt att alla får en plats. Urval kan göras, se nedan. I vissa fall har du dock laglig rätt att läsa.

 • Skollagen säger att du som uppfyller de fyra punkterna ovan har rätt att läsa kurser för att att uppnå grundläggande behörighet till högskola/universitet och grundläggande behörighet till yrkeshögskola.
 • När du har uppnått grundläggande behörighet har du även rätt att läsa in en eller flera särskilda behörigheter för högskola och yrkeshögskola.

Urval - vem går plats?

Urval ska inte göras om du har rätt att delta enligt texten ovan. Om platserna därefter inte räcker till alla måste ett urval göras. Den 1 juli 2021 ändras vilka som ska prioriteras till utbildning på gymnasial nivå. Förändringen innebär att de som har störst behov av utbildning ska prioriteras. Skolverket skriver om detta på länkenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidan uppdaterades

2021-02-18

Sidansvarig: