Coronaviruset och covid-19: Nya skärpta nationella föreskrifter för att bryta den ökade smittspridningen Läs mer om covid-19 och coronaviruset och hur Örnsköldsviks kommun hanterar coronapandemin.

Stäng

VVS- och fastighetsprogrammet

Inriktningar

VVS

Arbetsplatsförlagt lärande (APL) och lärlingsutbildning

Under årskurs två har vi APL (arbetsplatsförlagt lärande) under under hela läsåret på måndagar och tisdagar. Det betyder att du under dessa veckor kommer jobba på en arbetsplats inom ditt yrkesområde med stöd av en handledare.

Under årskurs tre är du lärling på ett VVS-företag och praktiserar tre dagar per vecka under läsåret. Då jobbar du inom VVS-branschen med stöd av handledare. Som lärling får du en extra ersättning på 1000 kronor per månad.

Gymnasiearbete

Under sista året gör du ett gymnasiearbete som visar på dina kunskaper inom det yrket du valt att utbilda dig till. Här har branschen tagit fram ett arbete som ska visa på dina färdigheter inom yrket, både vad gäller hantverksskicklighet och säkerhetstänk.

Så här säger eleverna

Det är en jätterolig utbildning. Bra lärare och intressant undervisning. Man sitter aldrig still utan det händer roliga saker hela tiden.

Så här säger lärarna

Du har världen som arbetsfält. Det är kreativt och utvecklande jobb. Man har roligt på jobbet.

Vilka möjligheter finns efter utbildningen?

Efter avslutat program på gymnasiet går du som lärling på ett företag och efter cirka två år gör du ett branschprov. Efter godkänt prov är du färdigutbildad VVS-montör med branschcertifikat. Utbildningen kan även förbereda för eget företagande inom området.

Du kan även jobba inom många olika företag och inrikta dig mot till exempel, VVS-installatör, rörsvetsare, kyltekniker eller ventilationstekniker. Eller varför inte vidareutbilda dig för att bli till exempel byggnadsingenjör.

Du kan läsa mer om VVS- och fastighetsprogrammet på Utbildningsguiden Skolverkets webbplats.länk till annan webbplats

Sidan uppdaterades

Sidansvarig:

 Kontakta oss

Programmet finns på Park,
skolenhet Örnsköldsviks Gymnasium Kappa

Rektor
Lars-Erik Edblad
0660-880 39
Skicka e-post

Studie- och yrkesvägledare
Kent Westerin
0660-883 30
Skicka e-post

Lärlingssamordnare
Robert Lif
0660-883 62
Skicka e-post