Coronaviruset och covid-19: Nya skärpta nationella föreskrifter för att bryta den ökade smittspridningen Läs mer om covid-19 och coronaviruset och hur Örnsköldsviks kommun hanterar coronapandemin.

Stäng

Vård-och omsorgsprogrammet

Yrkesutgång och programfördjupningar

Vård- och omsorgsprogrammet har inga inriktningar, men programmet ger möjlighet till specialisering inom ramen för programfördjupningen för att du ska kunna välja det du är särskilt intresserad av.

Efter godkänd gymnasieexamen från programmet är du redo att arbeta som till exempel undersköterska.

Eftersom vård- och omsorgsprogrammet är ett yrkesprogram innebär det att du är redo att börja arbeta direkt efter en godkänd gymnasieexamen, men du kan också välja att lägga till behörighetsgivande kurser inom individuellt val så att du får en grundläggande högskolebehörighet om du vill kunna studera vidare efter avklarad utbildning på gymnasiet.

Arbetsplatsförlagt lärande (APL) och lärlingsutbildning

Minst 15 veckor, 5 veckor/årskurs av din utbildning kommer att vara arbetsplatsförlagd. Arbetsplatsen kan vara inom särskilt boende, hemtjänst, LSS verksamhet eller inom sjukvård. Du kommer att följa en handledare på arbetsplatsen i det dagliga arbetet. Din kontaktlärare kommer också att besöka dig på praktikplatsen. Du kommer även att göra fältstudier inom vissa verksamheter i vård och omsorg.

Gymnasiearbete

Under sista året gör du ett gymnasiearbete som visar på dina kunskaper inom yrket du valt att utbilda dig till. Tidigare har elever arbetat med att fördjupa sig kring deras individuella intressen inom ramen för yrket.

Så här säger eleverna

Vi har intressanta kurser där vi lär oss om människors olika behov och hur vi fungerar. Vi tränar praktiskt olika moment på skolan som vi skall kunna i yrket. Vi uppskattar att praktik ingår i årskurserna och som grädde på moset får vi praktiklön när vi gör arbetsplatsförlagd utbildning.

Så här säger lärarna

Valet att gå vård och omsorgsprogrammet gör att eleverna får en yrkesutbildning och kan efter examen få arbeta som undersköterska i olika verksamheter. Vi har många olika kurser som är intressanta och vi varierar undervisningen så att det skall passa elevernas olika sätt att lära sig. Flera elever som gått vård och omsorgsprogrammet går vidare till universitetsstudier till sjuksköterska, arbetsterapeut, tandhygienist, socionom, polis och många andra utbildningar.

Vilka möjligheter finns efter utbildningen?

När eleven har gått utbildningen klart väntar en god arbetsmarknad där de kan arbeta med människor inom vård och omsorgsverksamheter. Det är ett viktigt jobb där duktiga undersköterskor behövs!

Du kan läsa mer om Vård- och omsorgsprogrammet på Utbildningsguiden Skolverkets webbplats.länk till annan webbplats

Sidan uppdaterades

Sidansvarig:

 Kontakta oss

Programmet finns på Nola, skolenhet Örnsköldsviks Gymnasium Lambda

Rektor
Anna Wiberg
0660-889 43
Skicka e-post

Studie- och yrkesvägledare
Maria Forsberg
0660-889 38
Skicka e-post

Mer information

Informationsblad
Vård- och omsorgsprogrammetPDF

Vård- och omsorgscollege
Läs mer om Vård- och omsorgscollegelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster som även anordnas för vuxna vid vuxenutbildningen.