Coronaviruset och covid-19: Nya skärpta nationella föreskrifter för att bryta den ökade smittspridningen Läs mer om covid-19 och coronaviruset och hur Örnsköldsviks kommun hanterar coronapandemin.

Stäng

Du är här:

Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Inriktningen kök och servering på restaurang- och livsmedelsprogrammet ger dig bland annat kunskap för arbete med matlagning i kombination med livsmedelshygien, näringslära och livsmedelskunskap.

Här kan du läsa mer om Restaurang- och livsmedelsprogrammet.

Arbetsplatsförlagt lärande (APL) och lärlingsutbildning

Under utbildningen har du möjlighet att genomföra APL under årskurs 1. I årskurs 2 och 3 har du som elev lärlingsutbildning. Utbildningen har ett gott samarbete med branschföretag i Örnsköldsvik och på andra orter. 50% av utbildningen under årskurs 2 och 3 kommer att genomföras ute på ett företag i restaurang-, köks- eller detaljhandeln i form av lärlingspraktik. Man skriver kontrakt mellan skola, företag och elev och erhåller även 1 000 kr extra i studiemedel från CSN när man läser gymnasial lärlingsutbildning.

Arbetstider, arbetsmiljö och försäkring

Under praktiktiden, oavsett om det gäller APL eller lärlingsutbildning, ska du som elev arbeta heltid och följa arbetsplatsens normala arbetstider, det gäller om inget annat överenskommits. Det kan förekomma perioder under APL/lärlings- tiden då du kan ha åtagande på skolan, vilket medför att du har rätt till ledigt vid specialidrott och individuella val.

Här kan du ta del av mer information om arbetsmiljöfrågor som rör unga:

Information från Arbetsmiljöverket - Så får barn och ungdomar arbetaPDF

Information från Skolverket - Ansvaret för elevernas arbetsmiljöPDF

Du som elev är även försäkrad under din APL/lärlings-tid, försäkringen gäller även personskador. Vid händelse av tillbud eller olycksfall ska APL/lärlingsplatsen ta kontakt med rektor.

Här finns mer information om försärking som gäller i skolan

Dokument som används av elev och handledare under lärlingsperioden:

Årskurs 2

Årskurs 3

Sidan uppdaterades

2021-02-18

Sidansvarig:

 Kontakta oss

Jonny Backman
Rektor
0660-883 28
Skicka e-post