Coronaviruset och covid-19: Nya skärpta nationella föreskrifter för att bryta den ökade smittspridningen Läs mer om covid-19 och coronaviruset och hur Örnsköldsviks kommun hanterar coronapandemin.

Stäng

Du är här:

Handels- och administrationsprogrammet

Handels och administrationsprogrammet är för dig som tycker om att utvecklas bland andra människor. Här får du bland annat lära dig om inköp, försäljning och marknadsföring samt starta upp och driva företag med hjälp av Ung företagsamhet.

Här kan du läsa mer om Handels- och administrationsprogrammet

Lärlingsutbildning

I årskurs 1 får du i början av höstterminen göra APL under 2 veckor för att få en inblick i vad utbildningen/yrket kommer att handla om. Därefter genomförs lärlingsutbildning på fyra olika företag. I årskurs 2 under 2 dagar i veckan samt i årskurs 3, 3 dagar i veckan. Utbildningen har ett mycket gott samarbete med branschföretag i Örnsköldsvik, så chansen att du får praktisera där du vill är mycket stor. Under en termin i årskurs tre praktiserar du i dagligvaruhandeln och under den andra i någon butik inom detaljhandeln. Vi skriver kontrakt mellan skola, företag och elev där du som elev även erhåller 1 000 kr extra i studiemedel från CSN, per praktikmånad

Arbetstider, arbetsmiljö och försäkring

Under praktiktiden, oavsett om det gäller APL eller lärlingsutbildning, ska du som elev arbeta heltid och följa arbetsplatsens normala arbetstider, det gäller om inget annat överenskommits. Det kan förekomma perioder under APL/lärlings- tiden då du kan ha åtagande på skolan, vilket medför att du har rätt till ledigt vid specialidrott och individuella val.

Här kan du ta del av mer information om arbetsmiljöfrågor som rör unga:

Information från Arbetsmiljöverket - Så får barn och ungdomar arbetaPDF

Information från Skolverket - Ansvaret för elevernas arbetsmiljöPDF

Du som elev är även försäkrad under din APL/lärlings-tid, försäkringen gäller även personskador. Vid händelse av tillbud eller olycksfall ska APL/lärlingsplatsen ta kontakt med rektor.

Här finns mer information om försärking som gäller i skolan

Dokument som används av elev och handledare under APL/lärlings-perioden:

Årskurs 2 och 3

Sidan uppdaterades

2021-01-12

Sidansvarig:

 Kontakta oss

Maria Schelin
Rektor
0660-883 29
Skicka e-post