Coronaviruset och covid-19: Nya skärpta nationella föreskrifter för att bryta den ökade smittspridningen Läs mer om covid-19 och coronaviruset och hur Örnsköldsviks kommun hanterar coronapandemin.

Stäng

Du är här:

Tidigare projekt

Brundibar

Under läsåret 2004/2005 genomfördes på Kulturskolecentrum i Örnsköldsvik ett projekt på temat människovärde och mänskliga rättigheter. Till grund för projektet lÅG musikteaterföreställningen Brundibár som våra elever framförde för kommunens elva grundskolor och två gymnasieskolor samt friskolorna. 

Brundibár är en historia om barns villkor och om gott och ont. Ursprunget skrevs av tjecken Hans Krása 1938. Hans opera uppfördes för första gången 1941 i ett judiskt barn- och skolhem och därefter 1943 i koncentrationslägret Therezienstadt, dit barnaktörerna då förts tillsammans med sina lärare. 

Barnoperan Brundibár byggdes, när den kom till Sverige, ut med en rampjäs skriven av författaren Åke Leijonhufvud. Vi spelade hela föreställningen, både operan och rampjäsen och tog cirka en timme. 
Vi kan inte nog tacka Kajsa Bacos - Kulturverket i Halmstad - för all den oínspiration som hon stått för under arbetet med detta projekt. Det är hennes grundidé som vi använt oss av när vi utvecklat projektet.

En föreställning med ett så allvarligt tema som Brundibár kräver både för- och efterarbete i skolorna. Detta sköttes av skolornas SO-lärare (historia- och samhällslärarna på gymnasiet). De integrerade sitt arbete i Brundibár med de temaarbeten i skolan som handlar om främlingsfientlighet, människovärde, Barnkonventionen, mobbning mm  Skolorna hade också möjlighet att via våra samarbetspartners Röda Korset, Rädda Barnen, Amnesty International och FN-föreningen få tillgång till kringaktiviteter i form av informationsmaterial, utställningar, föreläsare, lektionsbesök av överlevare från koncentrationslägren mm. Våra samarbetsorganisationer fanns med vid föreställningarna med sitt material samt med information om vad deras organisationer gör och står för. 

Några gymnasieelever som gick sista året på samhällsprogrammets journalistgren fanns med runt föreställningen och berättar om sin resa till Auschwitz. De visade då bilder och annan dokumentation. De hjälpte till att ta fram informationsmaterial om Brundibár. Detta arbete gjorde de som sitt projektarbete.

Sammanlagt deltog cirka 70 av våra elever (barn och ungdomar 8-18 år) i projektet som aktörer samt i orkester och kör. Ett tiotal vuxna från Kulturskolecentrum deltar som ledare och administratörer av projektet. Brundibár framfördes på Folkan Teater i Örnsköldsvik under vecka 9/2005. Ett tiotal skolföreställningar samt en eller ett par offentliga föreställningar genomfördes på detta angelägna tema som aldrig får glömmas bort.

Sidan uppdaterades

2018-06-11

Sidansvarig:

 Kontakta oss

0660 — 88 278
Skicka e-post