Coronaviruset och covid-19: Nya skärpta nationella föreskrifter för att bryta den ökade smittspridningen Läs mer om covid-19 och coronaviruset och hur Örnsköldsviks kommun hanterar coronapandemin.

Stäng

Bleckblås

Undervisning i bleckblåsinstrument, eller brassinstrument som det också kallas, bedrivs såväl enskild som i grupp och erbjuds på trumpet, trombon, valthorn, althorn, baryton och tuba.

Trumpet
Det ljusast klingande bleckblåsinstrumentet. Är ett vanligt ensemble- och soloinstrument och återfinns i många olika genrer. Tonen i alla bleckblåsinstrument bildas genom att blåsa och samtidigt surra med läpparna. Trumpeten har tre ventiler som ändrar tonens höjd när de trycks ner.

Trombon
Trombonen är det tonstarkaste bleckblåsinstrumenten och är vanlig i både jazz och klassisk musik. Tonen ändras genom att dra i det så kallade draget och därigenom förändra rörets längd.

Valthorn
Valthorn är ett instrument som återfinns i många olika orkestrar men är också ett vackert soloinstrument. Valthornet har en rund klang och tonhöjden ändras med hjälp av 3-5 ventiler.

Althorn
Ett horninstrument som återfinns i brassband och blåsorkestrar. Liknar valthornet i klang och spelsätt.

Tuba
Bleckblåsfamiljens största instrument med den mörkaste klangen. Är ett basinstrument som utgör bottenfundamentet i många orkestrar och ensembler. Tonhöjden ändras med hjälp av 3-5 ventiler.

Baryton
Ett litet tubainstrument som är vanlig i både brassband, blåsorkestrar samt mindre bleckblåsensembler. Liknar tuban till formen men är mindre och har samma omfång som en trombon.

Länk till vår Youtube-kanal med instruktionsvideos länk till annan webbplats

Sidan uppdaterades

2020-03-30

Sidansvarig:

 Kontakta oss

Kontaktperson
Rasmus Grip
072-2325398 
Skicka e-post

Lärare
Rasmus Grip
Kenneth Grönfelt
Simon Fransman