El Sistema

Erbjuder Sammanhang - En röd tråd genom förskola, skola och fritid.
Bygger Självkänsla - Barn och vuxna får vara stolta över varandra.
Genom Passion - Ett öppet och glädjefyllt förhållningssätt.

Med gruppen som verktyg och med Sång, Rytm, Dans och Orkester som uttryck verkar vi för ett Inkluderande samhälle.

El Sistema Örnsköldsvik består av Dream Orchestra och `Stråk för alla´ samt verksamhet på grundskolorna: Sörliden-, Högland-, Hållänget- och Själevadskolan. Verksamheten på grundskolan innehåller sång, rytm, rörelse och instrumentspel där barnen får sjunga, dansa och spela instrument flera gånger i veckan tillsammans med sina kompisar, lärare och professionella kulturutövare. Allt är gratis!

Vi verkar för ett inkluderande samhälle där barnen ska få växa i ett sammanhang. Inom El Sistema Sverige delar vi sånger och material, som barnen själva varit med att skapa. Att få växa i ett sammanhang innebär även att vi får träffa barn och föräldrar för att spela, sjunga, dansa och fika tillsammans, de träffarna kallar vi för Vänstay.

Upplägg på El Sistema

Med två lektioner varje vecka ger vi barnen tillfälle att bli trygga i grupp. De får skapa och uttrycka sig i en miljö där man lyssnar och väntar in varandra. Sörliden- och Själevadskolan är det från 5 års ålder fokus på röst, rytm och rörelse. När eleverna sedan börjar åk 4 har de möjlighet att välja att vara med i en ensemble. På Hållänget- och Höglandskolan startar man från åk 2.

Sörlidenskolans årskurs 2 och 3 får spela orkester. De spelar antingen fiol, altfiol, cello, kontrabas, trumpet eller trombon. Från åk 4 kan man välja att vara med i Sörliden Symfonikerna och Musikskaparna. Vänstay sker i samarbete med Valla- Sörliden samverkansförening.
Kontakt: josefin.stenmark@ornskoldsvik.se

Själevadskolans årskurs 1 och 2 har även inriktning dans. Från årskurs 4 kan man välja Kör eller Slagverk. Vi har Vänstay ett par gånger vid gradängerna och Stor-Vänstay tillsammans med Sörlidenskolan en gång per termin. Kontakt: cecilia.gronfelt@ornskoldsvik.se

På Gång 18/19
Nytt för i år är samarbetet med systerverksamheterna på Högland- och Hållängetskolan. Höglandskolans stråklek och Hållängetskolans blåslek i åk 3 kommer att spela tillsammans med treorna på Sörliden- och Själevadskolan. Det blir en riktig musikfest med över 100 medverkande barn i februari!
El Sistema Allstars är en ny orkester för elever from åk 6 på Sörlidenskolan. Onsdagar 15.10 i musiksalen.

I El Sistema förskola sjunger fortsätter förskolebarnen runt omkring Sörliden- och Själevadskolan sjunga gemensamma sånger för att sedan mötas och sjunga dem tillsammans.

Musikskaparna är ett forskningsprojekt och ett samarbete med Göteborgs universitet, Musikmakarna och El Sistema Örnsköldsvik. Det fortsätter som en valbar kurs på Sörlidenskolan. Kontakt: ulf.soderlund@ornskoldsvik.se

Stråk för alla är till för alla som vill spela stråkorkester från 18 år och uppåt. Man behöver inga förkunskaper för att börja. Måndagseftermiddagar i Själevads församling. Kontakt: anna.risberg@ornskoldsvik.se

Dream Orchestra Örnsköldsvik är en orkester för ensamkommande ungdomar. Onsdagar i Mellanselskolans gymnastiksal kl 17.00. Kontakt: anna.risberg@ornskoldsvik.se

Bakgrund El Sistema är en kör och orkesterskola från Venezuela, ett program skapat 1975 av ekonomen och musikern José Antonio Abreu med visionen att man genom musik kan medverka till att utveckla och skapa en positiv social förändring i barns liv.

Sidan uppdaterades

2019-02-06

Sidansvarig:

 Kontakta oss

Johannes Lindh
072-548 36 08
projektledare El Sistema
Skicka e-post