Coronaviruset och covid-19: Nya skärpta nationella föreskrifter för att bryta den ökade smittspridningen Läs mer om covid-19 och coronaviruset och hur Örnsköldsviks kommun hanterar coronapandemin.

Stäng

Klassbesök med programmering

Under hösten erbjuder KomTek klassbesök med en grundläggande utbildning i programmering. Aktiviteten riktar sig mot elever och lärare som inte programmerat förut, eller för de som behöver ny inspiration. Efter aktiviteten finns möjlighet för läraren att på olika sätt fortsätta arbetet med programmering i undervisningen.

Aktiviteten börjar alltid med en introduktion till vad programmering handlar om och hur en dator fungerar. Vi pratar kort om programmeringens historia och nutid, med en anknytning till företagen och yrket som programmerare.

Våra grundläggande övningar för låg-, mellan- och högstadiet utgår från olika metoder och använder sig av en mängd olika mjuk- och hårdvara. Aktiviteterna är anpassningsbara för att passa elevernas och lärarens önskemål. Du kan läsa mer om utbudet längre ner på sidan.

Anmälan

Gör din intresseanmälan i formuläret nedan så återkommer vi på e-post för att komma överens om tid, datum och innehåll. Observera! Begränsat antal platser.

Tillsvidare stoppar vi anmälningsmöjligheten för låg- och mellanstadiet då vi har fått många anmälningar.

Håll koll här på vår sida i fall att vi kan åka ut till fler klasser.

Aktiviteter

Doc Educational Robot (lågstadiet)

Doc är en robot som påminner om Blue Bots och riktar sig mot lite yngre barn, med ett enkelt och lekfullt gränssnitt. Doc kommer under hösten användas av KomTek på försök och finns ännu inte tillgänglig för utlåning och undervisning på egen hand.

Code.org (mellanstadiet)

Code.org är en hemsida som erbjuder en bra introduktion till blockprogrammering där övningarna kompletteras med filmer, fakta och kunskapsfrågor. På Code.org finns både kortare och längre kurser, som kan användas under en lektionstimme eller en längre period.

Lego Mindstorms NXT (högstadiet)

Med våra Lego Mindstorms NXT-robotar kan man enkelt komma igång med robotprogrammering. Robotarna styrs enkelt med blockprogrammering och kan exempelvis passa bra som en fortsättning för elever som tidigare använt Code.org eller Scratch.

micro:bit (högstadiet)

micro:bit är en mikrodator som både kan styras med blockprogrammering och textbaserad programmering. Den kan användas för att exempelvis kontrollera sensorer, styra elektroniska kretsar eller skapa ett spel.

micro:bit kan passa bra som en fortsättning för elever som tidigare använt till exempel Code.org eller Scratch. Med en micro:bit kan man börja tillämpa sina kunskaper eller ta steget över till textbaserad programmering.

micro:bit med introduktion till NoT-uppgiften (högstadiet)

Under årets NoT-dagar innehåller uppgiften för högstadiet ett programmeringsmoment. Klassbesöket med micro:bit går att kombinera med en introduktion till NoT-uppgiften för att hjälpa eleverna komma igång med projektet.

Bakgrund

KomTek deltar under 2019 i ett entreprenörskapsprojekt riktat mot IT och programmering. En av projektets delar går ut på att bidra med stöd åt grundskolans lärare och elever för att komma i gång med programmering i undervisningen. Projektet innbeär dels inköp av hårdvara för utlåning till skolklasser, och dels en nyanställning för att kunna bistå med klassaktiviteter och introduktionsutbildningar.

Sidan uppdaterades

2019-09-13

Sidansvarig:

 Kontakta oss

KomTek
0660 - 885 64
070 - 546 38 16
Skicka e-post

Lukas Hörnkvist
Handledare