Coronaviruset och covid-19: Nya skärpta nationella föreskrifter för att bryta den ökade smittspridningen Läs mer om covid-19 och coronaviruset och hur Örnsköldsviks kommun hanterar coronapandemin.

Stäng


Stort intresse starta yrkeshögskoleutbildning i Örnsköldsvik

Yrkeshögskolornas eftergymnasiala utbildningar svarar mot arbetslivets behov av kvalificerad yrkeskompetens och utgör en viktig pusselbit för kompetensförsörjningen i Örnsköldsvik. Glädjande är därför att Myndigheten för yrkeshögskolan, som är de som godkänner start av utbildningar, fått in sammanlagt 18 ansökningar från anordnare som vill bedriva yrkesutbildning i Örnsköldsvik med start hösten 2021/våren 2022.

Några av ansökningarna avser förlängningar av redan pågående utbildningar som Medicinsk Fotterapeut, Kyrkomusiker, Musikmakarna Songwriters Academy, Hydraultekniker och Produktionsutveckling Industri 4.0. De ansökningar som gäller helt nya utbildningar i Örnsköldsvik täcker ett brett område från socialt arbete till byggteknik. Där återfinns: Beroendeterapeut, CAD-ingenjör inom processindustrin, Drönarpilot, E-Drivsystemsspecialist, Elnätsspecialist inom vindkraftteknik, IT- och nätverkstekniker, Provtekniker maskinutveckling, Specialistundersköterska inom äldreomsorg, Systemutvecklare, Stadsplanerare och Underhållsingenjör – Smart Maintenance.

– Det här är attraktiva utbildningar som leder till efterfrågad kompetens. Som studieort kan vi erbjuda bostadsgaranti samt god kringservice bland annat i form av ett uppskattat Lärcentrum med olika studiemiljöer och tentamensservice. Vi hoppas på positivt besked för riktigt många yrkesutbildningar, säger Martina Hallberg, utvecklingsstrateg vid kommunledningsförvaltningens kompetensenhet.

I januari 2021 tillkännager Myndigheten för yrkeshögskolan vilka utbildningar som får starta i Örnsköldsvik. De yrkeshögskoleutbildningar som får klartecken startar höstterminen 2021 eller vårterminen 2022.


Aktuelltartikel publicerad av: Elisabeth Bårman

2020-10-13