Denna artikel är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

Möt en av Örnsköldsviks kommuns handledare för blivande grundskollärare

Emelie Kallin grundskollärare på Ängetskolan i Gullänget och Diana Forsgren. Diana studerar till grundskollärare vid Umeå universitet och tar examen till våren.

I Örnsköldsvik är vi stolta över att kunna ta emot studenter främst från Umeå Universitet och Mittuniversitetet men även exempelvis från Högskolan i Dalarna och Luleå Universitet. Vi vill att studenterna ska trivas hos oss och att de får goda möjligheter att utvecklas och fortsätta arbeta som färdiga lärare i kommunen.

Emelie Kallin är grundskollärare på en av Örnsköldsviks kommuns grundskolor som fungerar som övningsskola för blivande grundskollärare.

Vilken skola jobbar du på och vad gör du där?

– Jag jobbar som grundskollärare på Ängetskolan i Gullänget. Nu har jag årskurs 4-6. Svenska och engelska är mina huvudämnen. Jag är också handledare för lärarstudenter som gör sin verksamhetsförlagda utbildning hos oss på Ängetskolan.

Ängetskolan är en så kallad övningsskola. Vad innebär det?

– Vi tar emot studenter från Umeå universitet som läser till lärare. I sin utbildning ska de göra VFU (verksamhetsförlagd utbildning) i olika omgångar. Den kan de få göra hos oss.

Varför har du utbildat dig till handledare och tagit på dig det uppdraget?

– Det är intressant att lyfta teorier om lärande, kursplaner och skola tillsammans med studenterna. Vi pratar om vad vi kan utveckla och sedan är de med i klassen. Jag har läst Umeå universitets nätbaserade utbildning som innehåller formativ bedömning och handledande samtal. Den har jag användning av både som handledare och som lärare. I kursen formativ bedömning ingår bland annat hur man kommunicerar bedömning på ett sätt som leder lärandet framåt.

Är det lika intressant att ta emot nya studenter termin efter termin?

– Ja, det tycker jag! När jag började jobba efter min grundskolläararexamen så saknade jag kontakten med den akademiska världen. Har man ofta studenter är man alltid uppdaterad på nya teorier om lärande och didaktiska tankar. Det är väldigt givande. Studenterna kommer med massa färska saker de läst om. Som lärare måste jag då tänka till extra kring varför jag gör som jag gör. Vad jag har för syfte med det jag gör och vilken min egen syn på lärande är.

Upplever du att studenterna trivs i Örnsköldsvik och kan tänka sig att komma tillbaka efter examen och söka jobb här?

De elever jag har haft kontakt med verkar trivas bra. Det är även så att de studenter jag arbetat med hittills själva bor i Örnsköldsvik och tänker sig en framtid här.


Aktuelltartikel publicerad av: Ann-Sofie Mathiasson

2018-01-30