Coronaviruset och covid-19: Nya skärpta nationella föreskrifter för att bryta den ökade smittspridningen Läs mer om covid-19 och coronaviruset och hur Örnsköldsviks kommun hanterar coronapandemin.

Stäng

Denna artikel är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

Hundratals barn och elever får starta hösten i nya fräscha skollokaler

Ängsmarkens förskola, Gullänget

Ängsmarkens förskola, Gullänget

Tre stora satsningar på nya skollokaler i Örnsköldsviks kommun går nu i mål. I dagarna sker den officiella invigningen av Ängsmarkens förskola, Höglidenskolan och Anundsjöskolan. Cirka 700 barn och elever samt ett stort antal pedagoger kan glädja sig åt att få starta höstterminen i nya fräscha lokaler med stimulerande arbetsmiljö. Konkreta steg i linje med kommunens mål att bygga ett lärande för livet.

Ängsmarkens förskola
Ängsmarkens förskola, i Gullänget, har åtta avdelningar med plats för cirka 120 förskolebarn i åldrarna 1 – 6 år. Förskolan ligger strategiskt placerad intill Ängetskolan med en stimulerande utemiljö och skogen som närmaste granne.

Ledord för byggnadens inre planlösning har varit att skapa en kulturell, social och demokratisk mötesplats där öppenhet och olikhet uppmuntras. Ett gemensamt inomhustorg och en stor ateljé stimulerar till gemenskap och kreativt skapande. Något helt nytt är också att på Ängsmarken finns en pedagogista med särskilt ansvar för att vara drivande i det pedagogiska arbetet.

Höglidenskolan
Höglidenskolan i centrala Örnsköldsvik är en helt ny grundskola dimensionerad för cirka 350 elever. Genom att samla högstadieelever från Sörlidenskolan och Höglandskolan i den nya skolan frigörs välbehövliga skollokaler i centrum, där behovet är stort.

Höglidenskolan har 300 elever vid skolstarten och arbetar efter värdeorden ”trygghet, stolthet och framtid”. Namnet på den nya skolan har eleverna röstat fram, som en sammansmältning av Högland och Sörliden.

Höglidenskolan, centrala Örnsköldsvik

Höglidenskolan, centrala Örnsköldsvik

Anundsjöskolan
Anundsjöskolan blir, efter en omröstning bland eleverna, det nya namnet på tidigare Bredbynskolan. Den nya skolbyggnaden inrymmer grundskolans verksamhet med årskurserna 7 – 9 på det övre av de två våningsplanen och årskurs F-6 samt fritidshem på det nedre våningsplanet. Utöver att en helt ny byggnad kommit på plats, har även befintliga lokaler renoverats för bland annat rektorsexpedition och personalutrymmen samt ett nytt närbibliotek i Bredbyn.

Anundsjöskolan, Bredbyn

Anundsjöskolan, Bredbyn

- Att vi nu inviger tre skolor är stort, ändå är det bara startskottet på det som komma ska. Det är viktiga satsningar för att Örnsköldsvik ska vara fortsatt attraktivt och växa som kommun säger bildningsnämndens ordförande Kristoffer Park.

Aktuelltartikel publicerad av: Elisabeth Bårman

2019-08-29