Coronaviruset och covid-19: Nya skärpta nationella föreskrifter för att bryta den ökade smittspridningen Läs mer om covid-19 och coronaviruset och hur Örnsköldsviks kommun hanterar coronapandemin.

Stäng

Denna artikel är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

Höglidenskolan invigd med bandknytning

Politiker, lärare och elever knyter band

Kristoffer Park, bildningsnämndens ordförande, får hjälp av elever och personal att knyta de förenande band som symboliserar starten för en gemensam högstadieskola.

Den 5 september hölls officiell invigning av den nya Höglidenskolan i Örnsköldsvik. Färgglada band knöts samman för att symbolisera att högstadieelever från Höglandskolan och Sörlidenskolan nu samlats i en gemensam högstadieskola. Det logiska namnet Höglidenskolan har röstats fram i en namntävling bland eleverna.

– Det är en lyckans dag att få inviga en hypermodern högstadieskola, en viktig pusselbit som bland annat innebär att vi frigör välbehövliga skollokaler i centralorten. Och än viktigare, nu får elever och lärare som på olika sätt jobbat sig samman inför starten möjlighet att skapa ett innehåll utifrån de ledord som Höglidenskolan satt upp: trygghet stolthet och framtid, sade bildningsnämndens ordförande Kristoffer Park i sitt invigningstal.

Den tidigare komvuxbyggnaden har totalrenoverats och byggts om till en ljus och välkomnade miljö. Några omdömen från de elever som nu gått några veckor i skolan var: ”Det är roligt att lära känna nya kompisar”, ”Vi har mycket utrymme och bra lärare”, "Det är bra här men vi har tappat konstgräsplanen” konstaterar en elev från Höglandskolan. Hen muntrast raskt upp av en elev från Sörliden ” men här finns smashball, pingisbord och en liten skateramp”.

Idag är de cirka 300 eleverna i årskurserna 7-9 fördelade på fyra parallellklasser. I årskurs 7 och 8 har klasserna mixats med elever från olika skolor medan niorna fått behålla tidigare sammansättning det sista året.

– En samlad högstadieskola, som Högliden nu blir, kan vara en fördel rent pedagogiskt och rekryteringsmässigt. Det blir lättare att erbjuda samlade tjänster och högre tjänstgöringsgrad samt att lärarna får tillgång till ett större kollegialt utbyte, säger skolans rektor Björn Eriksson.

– Vi har haft en bra start där medarbetarna gjort ett fantastiskt jobb och eleverna bidragit med många kloka idéer om hur vi kan utveckla miljön och arbetet. Nu fortsätter vi att jobba hårt framåt allesammans för att fyllas våra ledord med mening, avslutar Björn.


Aktuelltartikel publicerad av: Elisabeth Bårman