Viktig information om coronapandemin

Det är du och jag som har makten över viruset - tillsammans kan vi minska smittspridningen. Läs mer om hur Örnsköldsviks kommun hanterar coronapandemin.

Anmäl till betygsprövning

Fyll i anmälan för betygsprövning i grundläggande och gymnasiala kurser i formuläret nedan. För anmälan till betygsprövning i sfi-kurser besök sfi-drop-in, ring eller skicka e-post.

Ta med giltig ID-handling till prövningstillfället.

Skola där jag vill pröva * (obligatorisk)
Skola där jag vill pröva


Hur vill du få ditt betyg? (vid brådska bör du hämta det) * (obligatorisk)
Hur vill du få ditt betyg? (vid brådska bör du hämta det)


Personuppgifter
PersonuppgifterEn prövning innebär att du läser en kurs på egen hand och sedan gör ett slutprov för hela kursen vid ett eller ett par tillfällen. Resultatet avgör sedan vilket betyg du får på kursen. Du har möjlighet att göra en prövning inom kommunal vuxenutbildning på grundläggande nivå och på gymnasial nivå i alla kurser som det sätts betyg på samt i gymnasiearbetet. Det är även möjligt att göra prövning på kurser i svenska för invandare (sfi).

Du kan göra en prövning om du redan har kunskaper i en hel kurs eller på gymnasiearbetet, vill läsa på egen hand och sedan tenta av det du lärt dig eller om du önskar höja ett betyg från gymnasiet.

Du behöver göra prövningen hos den som anordnar kursen. Prövningen består oftast av ett skriftligt och ett muntligt prov. Det är alltid en skriftlig del på plats i Örnsköldsvik. Ibland kan en fördjupningsuppgift ingå. Kontakta studie- och yrkesvägledare för information om studier för prövning ger rätt till studiemedel.

Efter godkänd prövning får du ett betyg i kursen. Betyget överförs till Antagning.se, den nationella betygsdatabasen för universitet och högskolor. Söker du utbildningar på exempelvis yrkeshögskolor och folkhögskolor måste du själv skicka betyget till dem. Gör du sfi-prövning får du sfi-betyg.

Prövningsperioder för kurs på grund- eller gymnasie nivå

Du måste anmäla dig minst 3 veckor innan du vill göra prövningen

Prövningsperiod våren: 2021-03-08 till och med 2021-05-07
Anmälningsperiod: till och med 2021-04-11

Prövningsperiod hösten: 2021-09-13 till och med 2021-11-12
Anmälningsperiod: till och med 2021-10-17

Prövningsperioder för kurs inom sfi

Anmäl dig senast två veckor före prövningen.

Hela prövningen görs samma dag.

Avgift och betalning

  • Prövningsavgift: 500 kronor per kurs
  • Betala via Swish till nummer: 123 562 2162. Sfi-prövning betals senast sju dagar före prövningen. Övriga kurser betalas direkt vid anmälan.
  • Mottagare ska vara Vuxenutbildningen Örnsköldsviks kommun
  • Ange i meddelandefältet: personnummer och kurs.

Om du skjuter upp den prövning du anmält dig till för att göra den vid ett senare tillfälle återbetalas inte avgiften. Du får i så fall betala ännu en avgift. För att avgiften ska återbetalas så behöver du visa upp ett läkarintyg för din lärare. 

Har du läst samma/motsvarande kurs tidigare via kommunal vuxenutbildning och fått betyg F eller IG och studerar andra kurser hos Komvux Arken behöver du inte betala prövningsavgift.